Kadın Savunma Ağı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek İl Emniyet Müdürlüğü’nün kürtaj olan kadınların listesini istemesini protesto etti.
Kadınlar adına açıklamayı yapan Durna Şahin, şunları söyledi: “Sağlık hizmeti veren kişilerin, hasta hakları ve kişisel verilerin gizliliği gerekçesiyle bu bilgileri gizli tutması gerekir. Sağlık müdürlüğünün bu temel bilgiye sahip olduğunu varsayıyoruz. Terörle mücadele söyleminin arkasında temel hak ve özgürlükleri kısıtlama çabası olduğunu biliyoruz. Kadınların sağlık hakkına erişimini, cinsel sağlık hakkını, kürtaj hakkını kriminalize ederek engellemenize izin vermeyeceğiz.
Kürtaj gibi bilgi gizliliğinin büyük önem taşıdığı, birçok kadının bilgilerinin ortaya çıkacağı endişesiyle özel kurumları tercih ettiği bir işleme ilişkin bilgilerin görevli sağlık personeli dışında kişilerle paylaşılması kadınların temel haklarının ihlali anlamına gelmektedir. Bu durum Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne de aykırıdır."
Ne olmuştu?
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün il Sağlık Müdürlüğü'ne 'ivedi' ve 'gizli' ibareleriyle 29 Ağustos'ta gönderdiği yazıyı Birgün gazetesi ortaya çıkarmıştı.
Yazıya göre Emniyet, 'FETÖ silahlı terör örgütüne üye olma', 'rüşvet' ve 'Cumhurbaşkanı ile devlet büyüklerine hakaret' konularından yürütülen soruşturma kapsamında 2017 ile 2019'da kentte kürtaj yaptıran, 30-40 yaş aralığında ve polikistik over sendromu olan kişilerin listesini İl Sağlık Müdürlüğü'nden istedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da dün (11 Eylül) akşam bir açıklama yaparak liste talebini doğruladı. Açıklamada, "Yazının amacının; soruşturma ihbar eden şahsa ulaşılamadığı ve soruşturmadaki bilgilerden ihbarcının 2017-2019 yılları arasında İstanbul İli'nde 'Polikistik Over Sendromu' tanısıyla tedavi gördüğünün tespit edildiği anlaşıldığından, bu nedenle söz konusu tarihler arasında bu tanıyla tedavi gören şahsın tespitine yönelik olduğu kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.
(RT)