48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl, "kadın" teması etrafında şekilleniyor. "Kadın" konusu, yalnızca filmlerde ve belgesellerde değil, aynı zamanda söyleşilerde, zirvelerde ve jüride de kendini gösteriyor.
"Kadınların film yapması, dünyada ayak izlerini bırakması demek"
Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Jürisi de kadınlardan oluşuyor.
Yarışan 10 filmin arasından "En İyi Film" ödülünü kimin alacağını belirleyecek jürinin başkanlığını Oskarlı yönetmen Marleen Gorris yapıyor.
Gorris, "Antonia'nın Yazgısı" filmiyle 1995'te "Yabancı Dilde En İyi Film Oskar" ödülünü almıştı.
Hollandalı yönetmen, Altın Portakal'da yaptığı konuşmada, Altın Portakal'ın bu yılki temasıyla ilgili şöyle söyledi: "Kadınların film yapması, dünyada ayak izlerini bırakması demek. Seyrettiğimiz filmlerin çoğunda kadınların gelişmesini görüyoruz."
"Çocuk Gelinler" filmlerde bile kalmasın
Festivalde "kadın"la ilgili birçok panel, sempozyum düzenleniyor; filmler, belgeseller gösteriliyor. En çok ilgiyi görenlerden biri, Uçan Süpürge'nin işbirliğiyle düzenlenen "Çocuk Gelinler" film gösterimleri.
Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin Festival Koordinatörü Özlem Kınal bu yılki temanın neden çok önemli olduğunu ve "Çocuk Gelinler"i bianet'e şöyle anlattı:
"Festivalin, odağına kadın temasını alması çok önemliydi. Altın Portakal Film Festivali ve Uçan Süpürge bu yüzden beraber çalıştı ve festival haftası boyunca "Uçan Süpürge Çocuk Gelinler Film Gösterimleri" düzenlendi. Hala devam ediyor.
Yaklaşık beş yıldan beri çocuk yaşta evlilikler konusunu çalışıyoruz. Konuyu gündemde tutmak için "Beni Geri Çağır Hayat" projesini yaymaya çalışıyoruz; çocuk yaşta evlilikler sorununu gündemde tutmaya devam ediyoruz.
Bu sebeple Altın Portakal Film Festivali'ne, Beni Geri Çağır Hayat, Nefes Al Alma Nefes Al, ve Bilal Çakay'ın Salıncak adlı filminden oluşan bir paket hazırladık. Filmlerin tamamı sözsüz."
Kınal, film gösterimlerinin ardından Antalya'daki toplum merkezlerinde Antalyalı kadınlarla buluştuklarını ve onlarla çocuk yaşta evliliklerin sebepleri ve sonuçları üzerine, birebir soruların da cevaplanabildiği toplantılar yaptıklarını söyledi.
Bir de tabii imza toplanıyormuş. Çocuk Gelinler İmza Kampanyası'na siz de katılabilirsiniz.
Kampanyayla, çocuk evliliklerine dair yasal düzenlemelerin yapılması, reşit olmayanların evliliğine izin verilmemesi ve bu sorunun çözümü için somut adımlar atılması isteniyor. İmzalar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gönderilecek.
Neler oldu? Neler oluyor?
Festivalin ilgi gören belgesellerinden biri de yönetmenliğini gazeteci Tuluhan Tekelioğlu'nun yaptığı "40'ında 40 Kadın." "40'ında 40 Kadın"da İstanbul'da yaşayan kadınların, evlilik, erkekler, çocuk, aşk, korku, yalnızlık, mutluluk gibi konulardaki farklılıkları anlatılıyor. "40'ında 40 Kadın" belgeselinin fotoğraf sergisi, yarına (14 Ekim) kadar Özdilek Alışveriş Merkezi'nde.
Festivalde bugün (13 Ekim) saat 20.00'ye kadar süren Kadın Zirvesi gerçekleştiriliyor. Dedeman Hotel'de süren zirvede "Kadına yönelik şiddet neden artıyor? Neler yapmalıyız?" sorularının cevapları tartışılıyor.
Ayrıca, Altın Portakalın teması nedeniyle şehrin her yanında kadın konulu paneller var. Ancak izleyicilerin büyük kısmını maalesef kadınlar oluşturuyor.
"190 devlet başkanından 9'u kadın"
Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) ve İstanbul Aydın Üniversitesi'nin beraber düzenlediği "Kadın ve Girişimcilik" panelinin konuşmacılarından İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Koordinatörü Zeynep Banu Dalaman, konuşmasında bazı ilginç istatistikî bilgiler verdi:
"Yapılan araştırmalara göre dünyada 190 devlet başkanı bulunuyor ve bunların sadece 9'u kadın. Ülkelerin parlamentolarının ise sadece yüzde 13'ü kadınlardan oluşuyor. Kurumsal sektörde yönetici konumundaki (CEO) kadınların sayısı yüzde 15-16 iken, sivil toplum kuruluşlarında yüzde 20 oranında. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan araştırmada çıkan sonuçlara göre ise erkek CEO'ların üçte ikisi çocuk sahibiyken, kadınların oranı üçte bir."
Panellerde "sinema ve kadın" teması farklı bakış açılarıyla ele alınıyor. Kadınların belgesel sinemada yer alış biçimleri, kadına yüklenen anlam, belgesel sinemada kadın bedeni gibi konular, Antalyalı katılımcılar ve panelistler tarafından tartışılıyor. Ayrıca Türkiye'nin gündeminde olan "kadına yönelik şiddet" ve "medyadaki cinsiyet ayrımcılığı" da panellerin popüler konularından.
Festival programına buradan ulaşabilirsiniz. (IC)