*Fotoğraf: AA
Kadın Partisi, 6 Şubat’ta dokuz saat arayla yaşanan Maraş depremleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, “felaket asrın değil mevcut tek adam rejimin yaşattığı bir felakettir” denildi.
Diyanet’in “evlat edilen çocukla, evlat edinenin evlenebileceği” şeklindeki açıklamasına da değinen Kadın Partisi, açıklamayı “utanç verici” olarak nitelendirdi:
“Diyanet İşleri Başkanının evlat edinmek üzere verdiği fetvayı büyük bir şaşkınlıkla okuduk. Din işlerinden sorumlu bir başkanın evlat edinmede ilk aklına gelenin miras ve evlilik olmasını bir insan olarak utanç verici bir durum olarak nitelendiriyoruz.”
"Acilen açıklama bekliyoruz"
Depremin sorumlulularına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu felakete sebep olan müteahhitlerden başlayarak, bakanlıklara kadar uzanan zincirin sorumluları mutlaka bulunmalı ve cezalandırılmalıdır.
“Zira bu deprem artık kimsenin görmezden gelebileceği, içine sindirebileceği bir felaket değildir. Bu tek adam rejiminin ne büyük felaketlere yol açtığının bir göstergesi olarak ülkemiz için bir milattır.
“Felaketin yaşanmasında daha ilk dakikalardan itibaren hepimizin aklına gelen müdahalelerin neden bu kadar geç başladığının, neden AFAD’ın (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) bu kadar koordinasyonsuz olduğunun, neden elinde ilk müdahaleleri yapacak araç gereç ve insan birikimi olan askerin alana gönderilmediğinin, neden bu konuda en büyük deneyime sahip madencilerin sahaya hızlıca sevk edilmediğinin sebeplerini bu iktidarın halkımıza açıklamasını acilen bekliyoruz.”
Açıklamada bundan sonrasında atılması gereken adımlar sıralandı:
- Planlanan seçim tarihinde değişiklik yapılmamalı, ikametgah bildiriminde oluşacak problemler ek süre verilerek çözülmelidir.
- Esasen afet bölgesi ilan edilmesi gerekirken ilan edilen OHAL süre bitiminde kaldırılmalıdır.
- Etkilenen on il içinde Hatay coğrafi konumu ve tarihi geçmişi dolayısıyla özel önem taşımaktadır. Hatay'in demografisini koruyacak bir planlama yapılması şarttır.
- Yeniden yapılanma sürecinde şehirlerin kültürel altyapısı korunmalı, tarihi miraslar önerilmelidir. Yeni yerleşim bölgeleri dikkatle seçilmelidir.
Önümüzdeki süreçte:
- Deprem bölgelerindeki, artan ev fiyatlarının kontrolü, fırsatçılara bırakılmaması,
- Depremzede Borçlarının, basın karşısında yapılan banka hibeleriyle karşılanması, ve silinmesi,
- Engelliler için özel konteynır kent kurulması ve tüm ihtiyaçlarının karşılanması,
- Eğitim ile birlikte psikolojik destek sağlanması, sürdürülebilir olması,
- Yapılan tüm çalışmaların halka aşama aşama ve şeffaf bir şekilde duyurulması elzemdir.
- Yapılan bağışların nerelere aktarıldığı kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.
- Toplanan deprem vergilerinin nerede olduğu konusuna açıklık getirilmelidir.
- Bağışçıların deprem bölgesinde daha önce yaptıkları binalar var mıdır, durumları nedir? Bu konu dikkatle araştırılmalıdır.
- Bölgede yaşamaya devam eden yurttaşlarımızın can güvenliği çok önemlidir. Özellikle kadın ve çocuklar için özel önlemler alınmalıdır.
- Refakatsiz çocukların korunma, mahremiyet ve unutulmamaları ve başlarına herhangi bir kötü olay gelmemesi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ve kolluk güçlerinin müştereken çok dikkatli çalışmaları gerekmektedir. Öncelik çocukların ailelerine ulaşmak olmalıdır.
(RT)