Bu zorlu kentte, yani Mar del Plata'da Kasım ayının ilk haftasında ABD Başkanı George W. Bush'un katılımıyla Amerika Devletleri Zirvesi yapılıyor.
20. kez biraraya gelen kadınlar geçen yıl Mendoza, ondan önceki yıl da Rosario'da buluşmuşlardı.
30 bin kadın
30 bin kadının katıldığı buluşmanın kapanış yürüyüşünde esas konu özgür ve ücretsiz kürtaj hakkıydı. Bir de, Bush'un Arjantin ziyareti elbette.
Kürtaj hakkı üzerindeki yasağa, erkek egemen sisteme, savaşa ve kapitalizme karşı çıkan buluşma Bush karşıtı gösteriler sezonunun açılış töreni oldu aynı zamanda.
Gösteri, delegelerin yanı sıra 'Bahar Bayramı' gününü geçirmeye Buenos Aires yakınlarındaki bu tatil beldesine gelmiş yerli ve yabancı turistlerin de katılımına sahne oldu.
Cromañón anneleri
30 Aralık günü Cromañón diskosunda çıkan yangında ölenlerin anneleri, bir yıla yaklaşan mücadele deneyimleriyle gelmişlerdi kente.
Eğlence mekânlarının güvenlik önlemlerini denetleme görevini aksatan kamu kurumlarının toplu katliama yol açtığını söyleyerek sokaklara dökülen Cromañón anneleri buluşmaya "bellek ve adalet" pankartlarıyla katıldılar.
Direnişteki Garrahan hastanesinin kadın çalışanları, ülkenin kuzey kentlerinde yaşayan yerli halkların temsilcileri ve üniversitelilerle biraraya geldiler.
Güneydeki Patagonya bölgesinin yerli halkı Mapuchelerden olan aktris Luisa Calcumil de, gebeliğini doğum anında sonlandırdığı için cinayet işlediği gerekçesiyle hapsedilen Romina Tejerina'nın kardeşi Mirta da oradaydı.
"Ülkeme gelme Bush!"
Onbinler kadın hareketinin bayrağına dönüşen "Romina'ya Özgürlük" sloganıyla Mar del Plata'yı çınlattı.
Bush'a hitaben söylenen "Ülkeme Gelme" ile kurtuluş ilâhiyatına uzak kalarak 1976-1973 yılları arasında askerî rejimi destekleyen kiliseye yönelik okkalı küfürlerle dolu diğerleriyse, medyada yine en çok yer bulanlardan oldu.
Hemen Şimdi!
Arjantin'de her yıl her yıl tahminlere göre 500 bin kadın gebeliğini yeraltı koşullarında gerçekleştirilen operasyonlarla sonlandırmak zorunda kalıyor.
Dolayısıyla, donanımlı özel kliniklere gidecek maddî imkâna sahip olmayan bu kadınlar gebeliklerine son verirken hayatlarından da olabiliyor.
Bu yüzden de, kürtajın yasak olması ülkenin en önemli toplumsal sorunlar arasında bulunuyor.
İlk kez Sovyetler Birliği ve Küba
Gebeliği isteğe bağlı sonlandırma hakkı dünya tarihinde ilk defa olarak 1920'de Sovyetler Birliği'nde, Amerika kıtalarındaysa 1965'de Küba'da tanınmıştı.
Günümüzde Küba, ABD, Kanada ve 1995'den bu yana Guyana dışında, isteğe bağlı kürtajın yasal olarak yapılabildiği bir Amerika ülkesi bulunmuyor.
Köleciliğin yasaklandığı gün
Kadın örgütleri ve cinsel özgürlükçü çevreler Dünyada köleciliğin en son kaldırıldığı ülke olan Brezilya'da insan ticaretinin yasaklandığı, herkesin hür ve eşit doğduğunun resmen kabul edildiği gün olan 28 Eylül'ü "Latin Amerika ve Karayipler Serbest Kürtaj Günü" olarak kutluyor.
Kadınlar buluşmasının 28 Eylül eylemiyle başlayan etkinlikleri, 10 Ekim yürüyüşüyle sonlandı.
Şimdiyse kadın örgütlerinin gündeminde Kadınlara Yönelik Şiddeti Protesto Günü olan 25 Kasım'a değin kesintisiz sürecek yeni bir eylem takvimi var.(GÇ/BA)