İstanbul Sözleşmesi İçin Birlikte kampanyası toplumsal cinsiyet ve insan hakları karşıtı saldırılar karşısında geliştirilebilecek kesişimsel ve ulusötesi stratejileri konuşmak üzere küresel bir forum düzenledi.
Orta Avrupa Üniversitesi’nden (Central European University) profesör Andrea Petö toplantıda yaptığı açılış konuşmasında mevcut durumu “polipor devlet” dediği yeni bir yönetim biçimi olarak tarif etti ve bu yönetim biçiminin paralel kurumlar, paralel insan hakları belgeleri, güvenlikçi anlatılar kurduğunu ve kadın haklarının karşısına aileyi koyan bu yönetim biçiminin korku ve nefrete dayandığını ekledi.
Toplantıya video mesaj ile katılan GREVIO Komitesi başkanı Iris Luarasi ise kadın haklarının aleyhine çalışan ulusötesi aktörlerin bilinçli olarak yanlış bilgi yaydıklarını ve aynı zamanda sahte haber üreten kuruluşlarının kurulduğunu aktardı.
Raporlardan detaylar verildi
AWID (Kalkınmada Kadın Hakları Derneği)’i ve Hakların Evrenselliği Gözlemevi (OURs) Çalışma Grubu’nu temsilen Anissa Daboussi, insan hakları karşıtı eğilimler, aktörler ve stratejiler üzerine çıkardıkları Risk Altındaki Haklar (Rights at Risk) başlıklı rapordan bilgiler paylaştı.
Hak karşıtı grupların uluslararası mecralara girerek bu alanları içeriden zayıflattıklarını aktardı. Sosyal Bilimler Merkezi Berlin (Wissenschaftszentrum Berlin)’den Jelena Cupac ve İrem Ebetürk Tuncer ise bu grupların feminist yöntemleri taklit ederek Birleşmiş Milletler sisteminde feminist örgütlerin elde ettikleri kazanımları yok ettiklerini vurguladılar.
Ayrıca siyasette kutuplaşmanın tehlikelerine dikkat çekerek varoluşsal tehdit algısına dayanan bu siyaset biçiminin aslında politika üretmeye engel olduğunu belirttiler.
Kuzey Makedonya'daki Coalition Margins’den Irena Civetkovik toplumsal kutuplaşmanın önüne geçmek için aktivistlerin toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakları ile ilgili olumlu argümanları desteklemelerini önerdi. Polonya’dan Sevgi Dışlamaz Derneği (Love Does Not Exclude Association)’nden Hubert Sobeski rasyonel argümanların kutuplaşma karşısında tümüyle etkili olamayacağını, anlatıların gündelik deneyimlere odaklanması gerektiğini ekledi.
AFDA (Asociacion Familias Diversas de Argentina)’dan Andrea Rivas pandemi sırasında Arjantin'de istihdam ile ilgili yasalarda uygulanan trans ve non-binary kotaları ve kadın, toplumsal cinsiyet ve çeşitlilik bakanlığı kurulması gibi olumlu gelişmeleri paylaştı. Ayrıca aşırı sağ bir hükümetin kurulma olasılığına karşı örgütlerin ekonomik bağımsızlığa sahip olmalarının önemine dikkat çekti. Feminist Dış Politika Merkezi (CFFP)’nden Damjan Denkovski toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtı anlatıları tersine çevirmek için ittifaklar kurarak bir arada çalışmanın altını çizdi.
Türkiye’den konuşmacılar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi ile zirve yapan saldırıları anlattılar. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Ceren Akkaya sözleşmeden çekilmenin resmileştiği gün açıklanan Kadına Yönelik Şiddet Eylem Planı’nda ilk defa toplumsal cinsiyet kavramının geçmediğini aktardı.
Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği’nden Arzu Kepez ve İlknur Akbaba sözleşmeden çekilme sonrası Erzincan’da kadınların hissettikleri güvensizliği paylaştılar; bu politikaların daha çok insanı bu politikaları protesto etmeye yönlendirdiğini de eklediler. KAOS-GL’den Umut Güven ise saldırıların LGBTİ+ hareketini daha stratejik hareket etmeye ittiğini belirtti.
Toplantının ikinci kısmında, katılımcılar otoriter rejimlere ve bunlar tarafından desteklenen toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtı gruplara karşı direnmek için nasıl taktikler izlenebileceği üzerine deneyimlerini paylaştılar.
Mücadeleye daha güçlü bir şekilde devam etme çağrısı yapan kampanya bileşenleri “Bu buluşmanın ve İstanbul Sözleşmesi için Birlikte kampanyasının feminist hareket, LGBTİ+ ve insan hakları hareketleri arasında toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan haklarını savunmak üzere küresel diyalogu beslemesini umuyoruz.” diyerek her türlü eşitsizliğe karşı mücadele etmek için tüm hareketlerden aktivistlere çağrı yaptı.
TIKLAYIN - bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı
İstanbul Sözleşmesi için Birlikte kampanyası
Kampanya bileşenleri:
1. 17 Mayıs Derneği
2. Antalya Feminist Kolektif
3. ASTRA Network Polonya
4. Avrupa Kadın Lobisi Romanya
5. Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinasyonu
6. AWID
7. ERA-LGBTI
8. FEDERA
9. Fundacja Feminoteka (Feminoteka Vakfı, Polonya)
10. Hafıza Merkezi Berlin (Almanya)
11. International Alliance of Women (IAW, Uluslararası Kadın Birliği)
12. IWRAW Asia Pacific (IWRAW Asya Pasifik)
13. Kadın Dayanışma Vakfı
14. Kadın Koalisyonu Uluslararası Çalışma Grubu
15. Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği
16. Kaos GL
17. Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği (Türkiye)
18. L’Associacio, Drets Sexuals i Reproductius (Cinsel ve Üreme Hakları Derneği, İspanya)
19. Minerva Lab on Diversity and Gender Inequality (Minerva Çeşitlilik ve Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Laboratuvarı, İtalya)
20. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
21. Nőkért Egyesület (Kadınlar Birliği, Macaristan)
22. Puduhepa (Almanya)
23. Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD, Türkiye)
(EMK)