Kışanak'ın kampanya hedefi "barış adımlarının kadın bakış açısıyla atılması".
bianet'in görüştüğü Kışanak, Bin Umut Adaylarının kampanya bölgesi olan Suriçi mahallesinde büyük bir coşku yarattığını söylüyor.
Halk kapkaçla anılmaktan rahatsız
Kışanak, kampanyanın heyecan vermesinin hem Diyarbakır'dan çıkan dört adaydan ikisinin kadın olması, hem yüzde 10 barajı ile engellenen seçmenlerin "oyumuz boşa gider mi?" sorusunu bağımsız adayların bertaraf etmesi ile açıklıyor.
Seçmenlerin "oylarımız irademiz olarak parlamentoya yansıyacak" dediğini aktaran Kışanak, Suriçi'nin Diyarbakır'ın en yoksul bölgesi olduğunu söylüyor:
"Suriçi İstanbul'un Tarlabaşı semti gibi. En eski yerleşim bölgesi. Genellikle de en yoksullar orada oturuyor. Biraz durumu düzelenler kentin diğer yerlerine taşınıyor, yerlerine yeni yoksullar geliyor."
Halkın yoksulluğunun sıkça yaşanan "kapkaç" vakalarında zanlı olarak görünmesine yol açtığını kaydeden Kışanak, mahallelinin "ırkçı, ayrımcı söylemlere zemin yapılan kapkaç sorunundan" rahatsız olduğunu kaydediyor.
Diyarbakır Kadın Sorunları ve Uygulama Merkezi'nin (DİKASUM) çalışmalarını Suriçi mahallesinde yürüttüğünü vurgulayan Kışanak mahalledeki kadınların seçim kampanyalarına katılarak kendi sorunlarını yansıtmak konusunda aktif olduğunu anlatıyor.
Talepler: Kadın istismarı, köye dönüş, çocuk işçiliği
Kışanak taleplerini, "Kürt sorununun barışçıl çözümü konusunda diyalog yolunun açılması, çatışma ortamından etkilenen bölgeye pozitif ayrımcılık yapılarak turizm, kırsal kalkınma programları, tarım konusunda çalışmaların yürütülmesi, kadın istismarının önlenmesi, köye dönüşün sağlanması, çocuk işçiliğinin önlenmesi" olarak sıraladı.
Medya toplumun gözü kulağı olmalı
Uzun yıllar gazetecilik yapan olan Kışanak, geçtiğimiz günlerde Radikal gazetesinde yaşanan işten çıkarmaların medya sektöründe örgütlenme konusunda yaşanan sıkıntıların göstergesi olduğunu anlattı.
Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıların büyümesinde medyanın olumsuz bir etkisi olduğunu açıklayan Kışanak, "Bazı medya kuruluşları gerçekleri çarpıtarak yanlış politikalara çanak tutuyorlar. Oysa medya toplumun gözü kulağı olmalı" dedi.
Gazeteci, kadın hakları savunucusu
Gülten Kışanak 1961'de Elazığ'da doğdu. Elazığ Öğretmen Okulu mezunu Kışanak 1978'de Diyarbakır Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü'ne girdi. İki yılda burada okuyan Kışanak 12 Eylül döneminde tutuklandı, Diyarbakır Cezaevi'nde 3 yıl kaldı. Cezaevi çıkışı Ege Üniversitesi Gazetecilik bölümüne giren Kışanak, 1990'de Güneş gazetesinde başladığı gazetecilik hayatını 1991 yılından itibaren Yeni Ülke Gazetesi'nde sürdürmeye başladı.
Gazetede Adana Büro Temsilciliği, yazı işleri müdürlüğü, genel yayın koordinatörlüğü, editörlük gibi çeşitli konumlarda çalışan Kışanak, 2003 yılından itibaren Diyarbakır Bağlar Belediyesi'nde sosyal projeler danışmanı olarak çalıştı. (AÖ/EÜ)