İstanbul’da Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Yurdu’nda kalan kadın öğrencilerin taciz şikayetleri nedeniyle yurt kapısının tramvaya yakın yere taşınmasına ilişkin kampanyaları sonuç verdi.
28 Aralık’ta tramvay durağına yakın bir yere yeni bir yurt kapısı yapıldı.
Kazanım sonucu öğrenciler, taleplerini dile getirdikleri ve 58 bini aşkın kişinin destek verdiği imza kampanyasını güncelleyerek mücadelelerinin benzer sorun yaşayan kadınlara örnek teşkil etmesini istediklerini söyledi.
Kadın öğrenciler tacize karşı ses çıkardı
Kentin en eski yurtlarından olan Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Atatürk Öğrenci Yurdu, 2011’de yenilenmek üzere yıkıldı ve bu yıl tekrar açıldı. Kadın öğrencilere özel olan yurtta 3500 öğrenci kalıyor.
Yurtta kalan kadın öğrenciler tramvaydan indikten sonra yurda yürüdükleri mesafede tacizle karşılaştı, tacizin bir boyutu da drone adlı araçlarla yurt camlarından içerisinin çekilmesiydi. Kadın öğrenciler kapının taşınması ve bu gerçekleşene dek de gerekli önlemlerin alınmasını talebiyle seslerini duyurmaya başladı.
Change.org’da, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nı muhatap alan “Atatürk Öğrenci Yurdu’na Güvenli Bir Giriş İstiyoruz!” başlıklı imza kampanyası başlattılar.
24 Kasım’da #yurtyolundatacizvar etiketiyle sosyal medya kampanyası düzenlediler.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde gerçekleşen 14. Feminist Gece Yürüyüşü'nde de tacizi ve taleplerini pankartlarına taşıdılar.
Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç 26 Kasım’da verdiği demeçte ikinci kapının açılması talimatı verdiğini söyledi.
“Başardık"
Öğrencilerin mücadelesi sonucu 28 Aralık’ta tramvay durağına yakın bir yere yeni yurt kapısı yapıldı.
İmza kampanyasını başlatan Bengisü Biray, taleplerinin karşılanması sonucu kampanya metnini “Başardık. Yurdumuza yeni kapı yapıldı” başlığıyla güncelledi. Açıklama şöyle:
“Atatürk Öğrenci Yurduna giden yolda devamlı olarak yaşanan taciz vakalarının daha ciddi ve daha korkunç sonuçlara yol açmaması için, Atatürk Öğrenci Yurdu kadınlarının önerisi ve isteği daha merkezi bir noktada yeni bir kapı açılmasıydı.
“Tacizin kaderimiz olmadığının bilincinde olan kadınlar olarak, durumun düzeltilmesi için tarafımdan başlatılan imza kampanyasını takiben sorun basına yansıdı ve kapının çalışmalarına başlandı. Gecikmiş de olsa bugün, kapı öğrencilerin kullanımına açılmış bulunmakta.
“Elbette ki bir kapının yerinin değişmesi ne okul yolunda, ne herhangi bir sokakta ne de yurda giden yolda tacizin tamamen son bulduğu anlamına gelmez. Ancak bu süreç kadınların tacizi kabul etmediğini, kanıksamadığını bir kez daha göstermiş; ilaveten öncelikle kapının açılması için uğraş veren kadınlara sonrasında herkese dayanışmanın ve mücadelenin değerini hatırlatmıştır.
“Bir başka yurtta, bir başka okulda benzer sorunları yaşayan kadınların da sorunun çözümü için yürütecekleri mücadelede bu yurt kapısı durumunun örnek teşkil etmesi, sorunun çözümü için emek veren Atatürk Öğrenci Yurdu kadınları olarak en büyük isteğimizdir.
“Öncelikle bu sorun ile ilgilenen tüm Atatürk Öğrenci Yurdu kadınlarına, sonrasında dayanışma gösteren tüm kadınlara ve imzalarıyla katkıda bulunan sizlere çok teşekkür ederim.
“Bu güzel haberi herkese ilham olması için bu linke tıklayarak paylaşabilirsiniz.” (BK)