Kadın hakları, 2012'de hem toplumun hem parlamentonun gündemindeydi. Bu seneye erkek şiddetiyle mücadele ve kürtaj yasağı tartışmaları damgasını vurdu.
bianet, son bir senenin kadın mücadelesi gündemini derledi:
6284 nolu Kanun çıktı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve kadın örgütlerinin 2011'de başlayan çalışmaları, bol tartışmalı da geçse, Mart ayında 6284 nolu "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un çıkmasıyla sonuçlandı.
"Ailenin Korunması" adıyla çıkartılan Kanun, bir yıldır bu konuda çalışan kadın örgütlerini hayal kırıklığına uğrattı. Aile Mahkemesi hakimleri ve bu yasa kapsamında görevlendirilen savcılar da yasanın uygulanmasında sorunlar yaşandığını belirtti.
Yine de bu kanunun çıkışını takiben olumlu gelişmeler de oldu.
* Adliyede Kadın Hakları Merkezi: İstanbul Adalet Sarayı'nda, Kadın Hakları Merkezi ve Şiddeti Önleme Bürosu kuruldu. Büroyu kuran İstanbul Barosu, şiddet mağdurlarına hukuki yardım sunuyor.
* Şiddet gören kadına istihdam önceliği: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, İşkur'un yürüttüğü toplum yararına çalışma programlarında sığınaklarda kalan ve şiddet mağduru olan kadınlar öncelikli gruplar arasında değerlendirilecek.
* Şiddet uygulayan vekil olamayacak: Anayasa Uzlaşma Komisyonu milletvekili seçilme yeterliliği maddesine, kadınlara ve çocuklara şiddet uyguladığı mahkeme kararıyla tespit edilenlerin milletvekili olamayacağını ekledi.
Binler "benim bedenim benim kararım" dedi
Başbakan Erdoğan'ın ardı ardına gelen "Kürtaj cinayettir" ve "Her kürtaj bir Uludere'dir" açıklamalarının ardından kadınlar "Kürtaj haktır, Uludere katliam" sloganlarıyla sokaklara döküldü.
Benim Bedenim Benim Kararım, Kürtaj Haktır Karar Kadının Platformu, Kürtaj Yasaklanamaz imza kampanyasının paralel mücadelesiyle, kadınlar kürtaj haklarını tartışmayacaklarını beyan ettiler ve kürtaj yasağı olasılığının önüne geçildi.
Kürtaj tartışmaları medyada da geniş yer buldu. İki ayda 11 bin kürtaj haberi yapıldı. Bunların 7.291 gazete haberi, 2.384'ü köşe yazısı, 3.651'i televizyon haberiydi.
Feminist buluşmalar Türkiye'de gerçekleşti
2012, aynı zamanda feminist buluşmaların yılı oldu. İstanbul'da birçok uluslar arası kadın toplantısı gerçekleşti:
* Akademisyenler Savaş, Hafıza ve Toplumsal Cinsiyet panelinde buluştu
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu tarafından, Orta Avrupa Üniversitesi (Central European University) ortaklığı ile 22 - 23 Mayıs 2012 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Savaş, Hafıza ve Toplumsal Cinsiyet konferansı farklı ülkelerden toplumsal cinsiyet konusunda çalışan akademisyenleri biraraya getirdi.
* Sınır Ötesi Feminist Buluşmalar İstanbul'daydı
Amargi'nin düzenlediği Sınır Ötesi Feminist Buluşmalar'da Hindistan, Tunus, Lübnan, İsrail, Filistin, Irak, Irak Kürdistanı, Libya, Kıbrıs, Ermenistan ve Türkiye'den feministler barışçıl feminist politikaları tartıştı.
* Feministler AWID için İstanbul'da buluştu
12. Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu, "Kadın Hakları ve Adaleti Geliştirmek için Ekonomik Gücü Dönüştürmek" temasıyla 19-22 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da düzenlendi.
AWİD'in (Kalkınmada Kadın Hakları Derneği) Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği foruma dünyanın çeşitli ülkelerinden 2000 kadar kadın hakları lideri ve bu alanda mücadele veren aktivist katıldı.
* CEDAW'ın 30. yıl kutlamaları İstanbul'daydı
CEDAW (Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi) Komitesi'nin 30. Yıl Kutlama Etkinliği İstanbul'da gerçekleşti. Toplantıda CEDAW'ın 30 yıldır sürdürdüğü çalışmalar ve gelecek 10 yıllık dönemde yapacakları konuşuldu.
* Uluslararası Cinsiyet Eşitliğinin İnşası Konferansı'nda İsveç-Türkiye deneyimleri
Uluslararası Cinsiyet Eşitliğinin İnşası Konferansı'nda politik ve ekonomik katılımda cinsiyet eşitliği tartışıldı. İsveç ve Türkiye deneyimleri konuşuldu.
Türkiye'nin ilk kadın haber ajansı kuruldu
2012'de Türkiye'nin ilk kadın haber ajansı kuruldu. Diyarbakır merkezli Jin Haber Ajansı (JİNHA), haber müdüründen muhabirine, kameramanından fotoğrafçısına, sadece kadınlardan oluşuyor.
Ayrıca ilk Kürt Kadın Web Gazetesi FeminKurd de yayın hayatına başladı. (ÇT)