Türkiye Kadın Milli Takımı, 2023 Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası'nda (EuroVolley) Çarşamba gecesi Brüksel'de oynanan çeyrek final karşılaşmasında Polonya'yı 3-0 yenerek yarı finale yükseldi.
Türkiye Milli Takımı Polonya'yı setleri 25-23, 25-22 ve 25-18 kazanarak eledi.
Küba kökenli Melissa Teresa Vargas, 75 sayının 24'ünü kazandırarak kadınların başarısında önemli rol oynadı.
Türkiye Kadın Milli Takımı bu galibiyetle üst üste beşinci kez EuroVolley yarı finalinde oynamaya hak kazandı.
Cuma günü yapılacak yarı final maçlarında Türkiye, son Avrupa şampiyonu İtalya ile, diğer grupta da Hollanda, Çekya'yı 3-1 yenerek eleyen Sırbistan ile karşılaşacak.
Kadın voleybolunda
dikkat çeken yükseliş
Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımının Temmuzda Dünya Şampiyonluğuna değer bir başarı olan Voleybol Uluslar Ligi (VNL) şampiyonluğunu kazanmasıyla, o güne kadar dünya sıralamasında dördüncü olan takım dünya birinciliğine yükseldi.
Kadın voleybolcular 2021 Tokyo olimpiyatlarını beşinci olarak tamamlamış, 2021 VNL'de üçüncü olmuş, Avrupa şampiyonalarında 2003 ve 2019'da ikinci, World Grand Prix'de 2012'de üçüncü olmuşlardı. Genç kadınlar da 20 Yaş Altında Avrupa Şampiyonalarında iki kez şampiyon üç kez de üçüncü olmuşlardı.
Türkiye Profesyonel Voleybol Liglerinde oynayan takımlar da Avrupa Voleybol Konfederasyonu'nun (CEV) düzenlediği Avrupa Şampiyon Kulüpler turnuvalarında pek çok kez şampiyonluklar elde etmeyi başardılar.
Yazar Mahfi Eğilmez kulüpler ve Milli Takımlar düzeyinde kazanılan başarıları "bilime, liyakate saygı gösterilmesi ve siyasetin karışmaması" ile açıklıyor. Ancak Eğilmez, son şampiyonluğun "ABD'nin, Almanya'nın, İtalya'nın, Sırbistan'ın ya da başka ülkelerin kadın takımlarının şampiyonluğundan çok daha değerli çok daha önemli" olduğunu söylüyor.
Eğilmez, "Almanya'da ya da İtalya'da kız çocuklarının spora, voleybola, basketbola, atletizme gitmesinin önünde hemen hiçbir engel yokken bizde bir sürü engel [olduğunu], her şeyden önce kız çocuklarının spor yapmasının, hele de bu kıyafetlerle spor yapmasının günah olduğunu savunan ve toplumun bir bölümünü ikna etmeyi başaran insanlar [bulunduğunu]" hatırlattıktan sonra "[...] Almanya'da, İtalya'da, ABD'de kız çocukların çoğunun özgürce bu işlere girme olasılığı varken bizde az sayıda kız çocuğu bu işlere girebiliyor. Bir başka ifadeyle bizim voleybolcu havuzumuz çok daha kısıtlı. İşte o nedenle bu kızların başarısı diğer ülkelerin kızlarının başarısından kat kat daha değerli." diyor.
Kadınlara "sultan" rolü biçmek de
erkeklere "dev" rolü biçmek de kötü
Evrensel'in sorularını yanıtlayan spor yorumcusu Banu Yelkovan spor basının ve yaygın medyanın da kadın takımları için "filenin sultanları", "potanın perileri" gibi cinsiyetçi ifadeler kullanmaları tespitini "Bana sorarsanız kadınlara "sultan" ve "peri" rolü biçmek kadar erkeklere dev rolü biçmek de kötü." diye değerlendiriyor.
"Devler de masalların en tatliş karakterleri değil sonuçta ve iyilikleriyle tanımıyoruz onları." diyen Yelkovan "bu sıfatlar ve roller üzerinde iyi düşünülmesi gerek[tiği] kanısında. "Futbolculara 'bizim çocuklar' dediğinizde" diğer sporcular kimin sorusunun ortaya çıktığına dikkat çeken Yelkovan uzmanlardan tavsiye ve destek almak gerektiği kanısında.
Çocuklar cinsiyetlerine göre
spora yönlendirilmemeli
Yelkovan, Sporun "futbol erkek, voleybol kadın oyunudur gibi" cinsiyetçi kalıplara sokulmasının bir toplumsal sorun olduğunu vurguluyor: "Ülkede gerçekten eşitlik olmadığında bu ayrımcılık da sürecek ne yazık ki, tıpkı spor dışındaki alanlarda olduğu gibi. Sistem değişmeden çözüm olmayacağını düşünüyorum ama örneğin ilkokul eğitiminden başlayarak çocukların cinsiyetine göre sporlara yönlendirilmemesi gibi önlemler alınabilir."
(AEK)