Kadın-LGBTİ+’lara yönelik şiddet davalarının izlenmesini ve gazetecilerin desteklenmesini amaçlayan atölye 11-15 Kasım tarihleri arasında gerçekleşti.
Kadın, LGBTİ+ ve yargı atölyesinin konuları ve eğitmenleri şöyle idi:
* Temel Kavramlara Giriş: Cinsel Kimlik Kavramı - Emirhan Deniz Çelebi - SU Gender
* Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik - Evrim Kepenek/bianet
* Kadına yönelik şiddet/cinsel saldırı davalarının takibi - Gazeteci Sibel Yükler
* Medyada Kadın-LGBTİ+ görünümü - Akademisyen Yasemin İnceoğlu
* Hukuki süreçler ve terminoloji - Avukat Ceren Cansu Akkaya
* Medeni kanun, mevcut düzenlemeler, yargı paketleri - Avukat Selin Nakıpoğlu
* LGBTİ+ odaklı habercilik - Yıldız Tar - Kaos GL
* LGBTİ+ odaklı dava izleme - Avukat Hatice Demir - SPoD
* Hapishane haberciliği - CISST
* Hapishanede “gazetecilik” - Gazeteci İnan Kızılkaya
“Kadın-LGBTİ+ ve Yargı” serisinin ilk ayağı olan bu atölyenin ikinci ayağı ise Mart 2020’de gerçekleşecek.
Eğitimin ilk ayağına katılan adaylar, kendi yerellerinde kadın-LGBTİ+’lara dönük şiddet davalarını izleyip fikri takip yapacaklar.
Atölye, katılımcıların değerlendirmeleri ve sertifikalarını almalarıyla sona erdi.
Katılımcıların değerlendirmelerinden birkaçı şöyle;
* Çok doyurucu bir atölye oldu.
* Atölyede konuştuğumuz her şey buradan çıktıktan sonra da sürekli konuştuğumuz, üzerine düşünüp tartıştığımız bir hal aldı.
* Bu atölye ile birlikte, dayanışmanın güçlendirdiğini tekrar gördük.
(SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül) beş "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. Yıl boyunca temel ve tematik habercilik atölyeleri devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.