Selimpaşa Family Otel'de 7,8,9 Mayıs tarihlerinde bir araya gelen 250 kadın, "Aile" ana başlığı altında, günümüz ailesinde yaşanan sorunları tartıştı ve çözüm yolları aradı.
Kadın kuruluşları, aileyi olumsuz etkileyen faktörlerin başında sayılan medyanın zararlarına karşı ortak hareket etme kararı aldı. Buna göre, yazılı ve görsel medyada yer alan genel ahlaka ve manevi değerlere zarar verici yayınların engellenmesi için sivil toplum gücü oluşturulacak ve yayın kuruluşlarına ve sponsor firmalara ulaşılarak ortak tepkiler dile getirilecek.
4. Kadın Buluşması'nda yapılan oturumlarda günümüzde aileyi etkileyen faktörler hakkında, Modernleşme ve Kentleşme Sürecinde Aile Değerlerindeki Değişim (Nazife Şişman), Ekonomik Sorunlar Karşısında Aile (Doç. Sevgi Kurtulmuş), Medyanın Aile İçi İlişkilere Etkisi (Seyhan Büyükcoşkun), Dinin Yanlış Algılanması, Geleneksel Baskıların ve Törelerin Aileye Yansımaları (Münire Dönmez), Medeni Hukuk ve Aile (Avukat Fatma Benli), Ailenin Eğitici Değeri ve Rolü (Necla Koytak) başlıklı tebliğler sunuldu.
Oturumların sonrasında yapılan, Modernizm ve Aile, Ekonomik Sorunlar ve Aile, Medya ve Aile, Din, Gelenek ve Aile, Medeni Hukuk ve Aile, Eğitim ve Aile başlıklı atölye çalışmalarında ise sorunlar tespit edilerek çözüm yolları arandı.
Medyaya ilişkin sorunlar
Televizyon programı yapımcısı Ayşe Böhürler'in yönettiği "Medya ve Aile" atölye grubunda medya ile ilgili sorun alanları özetle şu şekilde belirlendi:
Yazılı ve görsel medyada yapılan bazı yayınlarla, özellikle çocuklarda ve gençlerde yaşam şeklini etkileyen kültür dejenerasyonu oluşuyor.
İzleyici tüketime yönlendiriliyor. Mahremiyet ortaya dökülüyor. Televizyon, zamanın israf edilmesine veya yanlış kullanılmasına sebep oluyor.
Şiddet ve cinsellik içeren programlar vasıtasıyla birey psikolojileri bozuluyor. Çocuklar fiziksel ve zihinsel olarak pasifize ediliyor. Aile içi ilişkiler ve iletişim olumsuz etkileniyor.
Toplumda zihniyet ve algılama değişimi oluştuğu için yanlış davranışları kanıksama ve bu davranışlara karşı tepkisizleşme meydana geliyor.
Kişiler medyada oluşturulan suni dünyalara özendiriliyor. Özellikle reklamlarda insan değersizleştiriliyor. Ahlaki dejenerasyona sebep oluyor. Marjinal olaylar ya da kişiler (eşcinsellik, nikâhsız birlikte yaşama vb.) meşrulaştırılıyor.
Reyting amacıyla dinî kavramların tartışılması, bu kavramları değersizleştiriyor, basitleştiriyor. Türk dili tahrip ediliyor.
Çözüm önerileri
Sıralanan sorun başlıklarına yönelik çözüm önerileri ise şöyle tespit edildi:
Yazılı ve görsel medyada, sorun alanlarında belirtilen olumsuz etkileri içeren yayın ve programlara, doğrudan muhatabına ulaşarak etkili bir dil ile tepki gösterilmeli.
Program sponsoru olan ticari firmalara ve reklam verenlere, ürünlerini satın almayarak tepki gösterileceği bildirilmeli. Toplu ve etkili tepki gösterebilmek için sivil toplum kuruluşları arası medya-iletişim-tepki ağı kurulmalı.
Televizyon daha az izlenmeli. Bunu sağlayabilmek için zihinsel ve bedensel alternatif uğraşlar edinilmeli. Özellikle çocuklara televizyon kontrollü seyrettirilmeli. Çocuğun ilgisini çeken programlar birlikte seyredilerek sesli eleştiri ve yönlendirme yapılmalı.
Toplumun genel ahlakına ve dinî değerlerine uygun yayın yapan programlara destek verilmeli.
Televizyonlardaki eğitim programlarının izlenebilen saatlere alınması, kendi kültürümüzün ön plana çıkarılması için yayın kuruluşlarına çağrıda bulunulmalı. Kendi kültürümüze uygun ürünlerin yapılabilmesi için bilinçli gençler görsel ve edebi sanatlara yönlendirilmeli.
Televizyonlardaki bireye ve aileye yönelik zararlı yayınlar hakkında Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) şikayetler iletilmeli. Reklamlar için de Reklam Özdenetim Kurulu'na uyarıda bulunulmalı.
Kimler katıldı?
Gökkuşağı İstanbul Kadın Platformu'nun düzenlediği 4. Kadın Buluşması'na katılan bazı kadın kuruluşları:
Akdeniz Hanımlar Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği, Avcılar İlim Kültür Hizmet Vakfı, Başkent Kadın Platformu, Ensar Vakfı Çorum, Konya, İstanbul şubeleri, ERDEMDER, Gönenli Mehmet Efendi İlim ve Kültür Hizmet Vakfı, Gülen Çocuk ve Gençlik Derneği, Güneydoğu Kadın Platformu, Hanımlar Kültür Yardımlaşma Derneği, Hayat Vakfı, Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı, Hanımlar İlim ve Kültür Derneği, Hukukçu Hanımlar Derneği, İslam Kültür Mirasını Araştırma Vakfı, İLKDER, İnsan Vakfı, Özlenen Çocuk Derneği, Şefkat Vakfı, Başak Girişim Grubu, Kadından Topluma Eğitim Grubu, Hazar Grubu, KASAD-G, Türk Diyanet Vakıf-Sen, Memur-Sen, Kamu-Sen .