Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM), Yenişehir Belediyesi Kadın Eğitimi ve Danışmanlık Merkezi (EPİDEM) ve Kardelen Kadın Evi'nde psikolojik danışmanlık hizmeti veren uzmanlar, kadın kuruluşlarıyla buluşacak.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kadınlara yönelik olarak hizmet veren üç merkezden, toplam 6 psikolog ve sosyolog İsveç'in Stockholm şehrine giderek, kadına uygulanan şiddete karşı mücadele yöntemlerini yerinde izleyerek, kadın kurumlarının deneyimlerini paylaşacak.
Diyarbakır'da kadınlara yönelik rehberlik danışmanlık alanında hizmet veren sekiz merkez var.
Proje kapsamında İsveç'e gidecek olan Kardelen Kadın Evi gönüllü sosyologlarından Gülfer Coşkun, Avrupa standartlarında, gelişmeleri yakından takip etmek, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinde yeni yaklaşımları öğrenmek, oradaki deneyimlerle ilgili bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla projenin hazırlandığını söyledi.
Verilen danışmanlık hizmetlerindeki yöntemlerin Avrupa boyutunu görerek modernizasyonu oluşturma amacını da taşıdıklarını söyleyen Coşkun, İsveç 'teki kadın kurumlarının deneyimini paylaşan 6 kadının öğrendiklerini seminer ve konferanslar ile bölgede yaygınlaştıracağını kaydetti.
Coşkun, Diyarbakır'daki kadın nüfusu göz önüne alındığında rehberlik ve danışmanlık alanında hizmet veren uzman çalışan sayısının yetersiz olduğuna dikkat çekerek, varolan uzman kişilerin ulusal sınırlar ötesinde daha iyi bilgi edinim imkanlarına sahip olabilmelerinin kısa vadedeki çözüm yollarından birisi olduğunu söyledi.
Diyarbakır'da faaliyetlerini yürüten bu üç merkeze bugüne kadar yaklaşık 4 bine yakın kadın hizmet almak için başvuruda bulunmuş. Başvuranların yüzde 63'ü göçe maruz kalan kadınlardan oluşurken, yüzde 75'inin gelir durumu asgari ücretin altında.
Kurumlara başvuranların kadınların yaklaşık yüzde 60'ının okur yazar olmadığı tespit edilirken, başvuranların yüzde 64'ü şiddete maruz kalan kadınlar ile yüzde 65'inde intihar düşüncesi ile bir veya birden fazla intihar girişiminde bulunulmuş.
Sadece rakamlara yansıyanlar bölgede yaşanan kadın sorunlarının vahametini ortaya bırakırken, bir an önce etkin çözüm yolları ile çalışma şartlarının da aciliyetini göstermekte.(AD)