Fotoğraf: Sosyal medya
Önümüzdeki yılın Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan bilgiye göre sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan "2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"nın "eğitim" başlığı altında yükseköğretim sistemindeki yeni hedeflere yer verildi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, belirlenen hedefler arasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk olarak Japonya'da duyurduğu ve daha sonra 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı'nda yer alan kadın üniversitelerine ilişkin yeni hedefler yer aldı.
Buna göre, Japonya örneği incelenerek, sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacak. Bu kapsamda yürütülecek faaliyetler arasında, kız öğrencilerin ülkede farklı derecelerde yükseköğretime katılımlarının değerlendirilmesi, sorun bulunan alanların saptanarak buna yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi yer alıyor. Yeni programda, kurulması planlanan kadın üniversitesinin akademik birimlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmaların başlatılacağı da ifade edildi.
Kadınlardan "geriye dönüş" uyarısı
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB), Türkiye’de kadın üniversitesi kurulması yönündeki karara tepki gösterdi. Açıklamada, kadın üniversitelerinin “tarihi geriye sarmak” anlamına geleceği vurgulandı.
“Kız öğrencilerimiz örnektir"
Açıklama şöyle:
"1900’lerin ilk yarısında bazı ülkelerde kadınların üniversite eğitimine erişebilmelerine destek oluşturmak amacıyla Kadın Üniversiteleri kurulmuştur.
"Ancak Yıl 2021. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu değerlerinde olduğu gibi, günümüzde de demokrasi ve sürdürülebilir kalkınmanın temel kriterlerinden olan eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği hedefi bir Devlet Politikası olarak kabul edilmiştir.
“Yeni bir cinsiyetçi-ayrımcı model olarak Japonya’da görülen “Kadın Üniversitesi”ni Türkiye’de uygulatmak adeta tarihi geriye sarmak anlamına gelecektir.
“Her ne kadar bazıları görmezden gelse de, kabul etmese de kadın-erkek eşitliği daha 1923’de Cumhuriyet Devrimi ile uygulamaya geçirildi. Cumhuriyet, bir kadın devrimi idi. 1924 Anayasasında “İptidai tahsil bütün Türkler için mecburi Devlet mekteplerinde meccanidir” hükmüne yer verilerek, ilköğretim kız ve erkek çocuklar için zorunlu kılındı (87. madde). Mustafa Kemal Atatürk, Öğretim Birliği (Tevhid-i Tedrisat) ve her iki cins için zorunlu laik eğitimle, kız ve erkek çocuklara eşit bireyler olma olanağını sağlayıp kızların tıpkı erkekler gibi, bütün bilim dallarında öğrenim görmelerini bir temel insan hakkı olarak kabul etmişti.
"Atatürk’ün genç Cumhuriyet’in demokratik geleceğine yönelik bu öngörüsü ve duyarlılığı sonucunda artık üniversitelerimizde kız öğrenci sayısı erkeklerle eşitlenmiş hatta geçmiş bulunmakta. Özellikle geleneksel olmayan matematik, fizik, mühendislik, tıp gibi dallarda Avrupa Birliği ülkelerine örnek olacak oranda kız öğrencimiz bulunmakta. Bu sonuca ulaşmada, laik ve karma eğitimin ve de kız çocukları ile kadınlara verilen gerçek değerin etkisi büyük..
"Ne yazık ki bugün neredeyse 100 yıl sonra sanki önemli bir buluşmuş gibi “Kadın Üniversitesi” açılması ülke gündemine taşındı.
"Oysa, Japonya ile Türkiye’nin tarihsel-kültürel yapıları birbirinden çok farklı. Ama, Türkiye’de Kemalist Devrim’in kendilerine kazandırdığı değer ve ilkelerden asla vazgeçmeyecek ve laik Cumhuriyet’in Kadın Devrimi’ni geleceğe taşıyacak milyonlarca iyi eğitim görmüş kadın var.
"Kadınlar, “Artık Yeter! ‘Kadın Üniversitesi’ kurulmasını önermek yerine, çok sayıda kurdurulan ‘Tabela Üniversitesi’ olmaktan hala kurtulamamış “yüksek öğretim kurumlarının” gündeme taşınması, ülke için daha yararlı olur” diyorlar.”
Ne olmuştu?
Japonya'daki Mukogawa Kadın Üniversitesi, 27 Haziran 2019 Perşembe günü AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Fahri Doktora Unvanı verdi.
Erdoğan buradaki konuşmasında şunları söyledi:
"Japonya'da 800 üniversitenin 80 tanesi kadın üniversitesi. Bu bizler için çok anlamlı. Bizde böyle bir şey yok, olması halinde de neler olur o ayrı bir soru işareti. Japonya bu noktada çok önemli bir örnek. Japonya'daki 80 kadın üniversitesini büyükelçime görev veriyorum, incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını inşallah atacağız."
Erdoğan, 3 Temmuz 2019'da Uluslararası öğrenciler mezuniyet töreninde konuştu ve YÖK'e kadın üniversitesi konusunda çalışma yapması gerektiğini belirtti:
"G20 zirvesinde gördüm, Japonya'daki 800 üniversitenin yüzde 10'u kadın üniversitesi. Sadece kızlardan oluşuyor. YÖK başkanına hatırlatıyorum. Çalışmanı buna göre yap. Çok önemli bir şey. Türkiye'de benzer bir adımı atmalı. Japonya'daki kızların oluşturduğu üniversite örneği ilginç. Lise yıllarında ülkemizde kız ve erkek liseleri vardı. Sonra karıştırdılar."
Resmi Gazete Cumhurbaşkanlığı 2021 Programı'nda "Kadın Üniversiteleri" kurulacağı bilgisi resmi olarak da paylaşıldı. (EMK)