Medya İzleme Grubu'nun (MEDİZ) haftasonu (3-4 Mayıs) yapılan Cinsiyetçi Olmayan Medya İçin Uluslararası Konferansı'nın "Medya 'Sektör'ünde İşbölümü ve Cinsiyetçilik" konulu panelinin konukları Yeni Şafak Gazetesi'nden Ayşe Böhürler, TRT'den Nuran Bayer, Akdenizli Cinsiyetin Bilgi ve İletişim Ağı'ndan Fernanda Zanuzzi, Radikal Gazetesi Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, Hürriyet Gazetesi'nden Temuçin Tüzecan'dı.
Kolaylaştırıcılığını NTVMSNBC'den Yasemin Arpa'nın yaptığı panelde medyada kadın kotası tartışıldı.
Sorun kadının işyerindeki temsilinden öte evde oturması
Tezcan Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) araştırmasını referans verip "Bu toplumda kadınların yüzde 67'sinin evde oturuyorsa asıl sorun budur. Kadının medyada ne kadar temsil edildiği değil toplum dışı olmasıdır. Medyada bunun neden böyle olduğunu tartışmak çözüme götürmüyor" dedi.
Böhürler kadının medyada muhabir düzeyinde bile zaten erkeklere kıyasla daha zor ve sert şartları göğüslemek zorunda kaldığını ve yönetici olarak yükselmesinin, beyin takımına girmesinin hiç kolay olmadığını söyledi.
Başörtülü yazar da Kürt sorunu üzerine yorumda bulunabilir
Ayrıca Böhürler ekonomi, politika gibi alanlarda uzmanlaşan kadın sayısının azlığına tezat magazin, moda konularında uzman olan daha çok kadının olduğunu söyledi.
Medyada kadın kotasının destekleyen yönetici erkeklerin de kadın yazarlar için "çok kadınca" ya da "çok ciddi" gibi bahaneler getirdiklerini, televizyonda 60 yaşında bir erkek sunucuya yer verilebilirken o yaşta ve deneyimde bir kadın sunucunun görünmediğini, başörtülü yazarlara da dindar erkek yazarlarca bile "başörtüsü meselesini yazar, Kürt sorunu yazdığında okunmaz" gibi ayrımcı bir önyargının getirildiğini ifade etti, "Açık pazarda kota avantaj sağlamaz" dedi.
Arpa'nın "Aynı donanımlara sahip bir kadın olsaydınız bugünkü konumuzda olur muydunuz?" sorusuna Berkan, "Annem okullu ilk gazeteci kadınlardan ve yöneticilik de yaptı. Ben de yapabilirdim" diye cevap verdi.
Kadın kotasını desteklediğini ve yüzde 50 olması gerektiğini söyleyen Berkan, "Bizim mesleğin bir farkı var. Önce kadın ya da erkeğim demiyor, gazeteciyim diyorsunuz" dedi. Radikal'de 8 etkili editörden 4'ünün kadın olduğuna dikkat çeken Berkan medyanın geçmişte kadına bakış açısının daha kötü olduğundan giderek en azından namus/töre gibi konularda eleştirel haber yapmaya başladığından, ancak medyada kadın temsili dahil seksist yaklaşımın altına pek çok başlığın konabileceğinden, seksist bakışın medyanın genlerine çok iyi işlediğinden bahsetti.
"Örneğin Hüseyin Üzmez'i kınayan haber yapan medya 15 yaşında Vanity Fair'e çıplak poz veren çocuğun fotoğraflarını çekinmeden basabiliyor. Hepimiz için bilinç yükseltme bu tarz toplantılarla mümkün" dedi.
Bayer ise TUİK verilerine göre kadınların kamu işyerlerinde temsilinin düşüklüğüne dikkat çekerken Zanuzzi, İspanya'da medyada kadın çalışan sayısının az olmadığından ancak kadınların kontratlı değil free lance çalıştıklarından bahsetti.(EZÖ)