Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın (KEDV) girişimiyle bir araya gelen Kadın Kooperatifleri “Kadın Kooperatifleri İletişim Ağı’nı kurdular.
Tüzel kimlik oluşturmak içinse Kadın Kooperatifleri Birliği’ni kurmak için girişim başlattılar.
Altı yılın sonunda Kadın Kooperatifleri İletişim Ağına üye 60 kuruluş, 10.000’den fazla kadına ulaşıyor.
Kadın Kooperatifleri İletişim Ağı, kooperatiflerde sosyal, ekonomik ve kültürel olanaklardan yararlanamayan, daha önce hiç evlerinden çıkmamış kadınların buluştuğu bilgisini veriyor:
Kooperatifler okul öncesi çocuk eğitim hizmetleri sunuyor, engelli çocukları için öğrenme merkezleri açıyor, sabun, hediyelik kutu, mum, unlu gıda üretimi, ahşap oyuncak üretimi, zeytinyağı üretimi, el sanatları, kuru gıda ihracatı, lokanta işletmeciliği, ev pansiyonculuğu gibi ortaklaşa ekonomik girişimlerde bulunuyor, kadınlara yönelik eğitim çalışmaları yapıyor, danışmanlık veriyor, meslek edindirme ve beceri kursları düzenliyorlar.
"Kadın koperatiflerine pozitif ayrımcılık yapılsın"
Kadın Kooperatifleri İletişim Ağı kuruluş bildirgesinde kadınların bu çalışmalarının daha da yaygınlaşması için bazı taleplerini dile getiriyor:
- Başta Kooperatifler Yasası olmak üzere ilgili yasalarda Kadın Kooperatiflerini destekleyecek düzenlemelerin yapılmalı.
- Kadın Kooperatiflerinin sosyal bir taraf olarak muhatap kabul edilmeli.
- Kadın Kooperatifleri, kar amaçlı olmadığından, tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ticari kuruluşlar olarak değil, kamu yararına faaliyet gösteren kuruluşlar olarak kabul görmeli, vakıflar, dernekler, sendikalar gibi merkezi ve yerel yönetimler bütçelerinden ve ihalelerinden yararlanabilmeli, kamu kaynakları aktarılabilir kurumlardan sayılmalı.
- Kamunun yetersiz kaldığı alanlarda Kadın Kooperatiflerinin sunduğu kamusal hizmetlerin sürdürülebilmesi ve yaygınlaşabilmesi için kooperatiflerin bu konularda kaynak aktarımı sağlanmalı ve planlama ve uygulama süreçlerinde temel muhataplardan biri olarak kabul görmeli.
- Kadın kooperatiflerinin faaliyet alanlarında başlattığı girişimler için vergi indirimi gibi destekler sağlanmalı, ekonomik girişimleri için kredi desteği verilmeli, başta kamuda olmak üzere ihalelere katılımları kolaylaştırılmalı.
- Erken çocuk eğitimi ve engellilere yönelik özel eğitim faaliyetlerinin yaygınlaştırılabilmesi için mevcut yönetmelikler değiştirilmeli. Kooperatifler bu tür çalışmalar başlattıkları durumda Milli Eğitim Bakanlığı gibi ilgili bakanlıklar tarafından desteklenmeli, bu hizmetler için kamu bütçesinden kaynak ayrılmalı.
- Kadın Kooperatiflerinin yaygınlaşabilmesi ve sürekliliğinin sağlanması için yasal prosedürlerin kolaylaştırılmalı ve pozitif ayrımcılık yapılmalı.
- Kadın Kooperatiflerinin faaliyet ve işlemlerini de kapsayacak şekilde bir muhasebe sistemi oluşturulmalı ve bu yasa ve yönetmeliklere yansıtılmalı.(EZÖ)