Türkiye’nin farklı illerinden 100’e yakın kadın kooperatifi, 6. Kadın Kooperatifleri Buluşması’nda İstanbul’da biraraya geldi.
Pazartesi gününden bu yana devam eden buluşmada bugün, özel sektör ve belediyelerden paydaşlar kadın kooperatifleriyle biraraya gelip, neler yaptıklarını ve neler yapabileceklerini konuştu.
Özel sektör temsilcileri, kadın kooperatifleriyle çalışmaktan memnuniyetlerini dile getirirken, kooperatiflerdeki kadınlara ürün yelpazesi açısından “tarhana-erişte-reçel” üçgeninden çıkmalarını tavsiye etti.
Kadın kooperatiflerinin sayısı 160’ı geçti
2000'lerin başında Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından başlatılan kadın kooperatiflerinin sayısı, bugün Gümrük ve Ticaret Bakanlığının da desteğiyle 160’ı geçmiş durumda.
Kadın kooperatifleri, güç birliği yapmak için Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı desteğiyle 2005 yılında bir araya gelerek Kadın Kooperatifleri İletişim Ağı’nı oluşturdu. 2014'te ise resmi bir yapıya kavuşarak Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği’ni kurdular.
İzmir Belediyesi, ihale yerine kooperatiflerle çalışıyor
Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği’nden Ayşe Temiztaş, birliğin kuruluşunu anlatırken, birliğin kooperatifler arası iletişim, işbirliği ve koordinasyonu geliştirmeyi amaçladığını belirtti. Birliğin bir dayanışma platformu olduğunu hatırlatan Temiztaş, kadınlara “Simurg sizlersiniz” diye seslendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Aysel Özkan, belediyenin 2007’den beri bir kırsal kalkınma modeliyle planlı üretimi ve ürünün değer bulmasını desteklediklerini ifade etti. Belediyenin hastanesi, aşevi, huzurevi gibi hizmetleri olduğunu hatırlatan Özkan, belediye ihtiyaçlarını ihalelerle sanayiden almak yerine, kooperatiflerden tedarik ettiklerinin altını çizdi.
Cizreli: Büyük firmalardan kooperatiflere kaymaya hazırız
Big Chefs restoran zincirinin kurucusu Gamze Cizreli, bir kadın girişimci olarak kadın kooperatiflerini desteklediğini belirtti. Kooperatiflerle çalışmaya son altı aydır başladıklarını ifade eden Cizreli, kadınlara kooperatiflerin alt yapılarını kurarken “daha büyük düşünmelerini”, büyük zincirlere ürün tedarik edebilecekleri şekilde hazırlık yapmalarını tavsiye etti.
Cizreli “Rekabetçi fiyatlarla önümüze gelindiğinde büyük firmalardan kadın kooperatiflerine kaymaya hazırız” dedi. Cizreli, de kooperatiflere ürün yelpazelerini geliştirmelerini ve “tarhana-erişte-reçel” dışındaki ürünlere yönelmelerini tavsiye etti.
Alaton: Kadın dayanışmasıyla çok büyük işler yapılabildiğine şahidim
İş insanı Leyla Alaton “Kadın dayanışmasıyla çok büyük işler yapılabildiğine şahidim” diyerek başladığı konuşmasında, kadın kooperatiflerine orman meyveleri, çarkıfelek meyvesi gibi kolay yetişen ve tüm dünyada satışı pahalı olan ürünlere yönelmelerini söyledi.
Alaton “Kooperatiflerin vizyoner hedeflere yönelmesi gerekiyor. Yapılmayanı yapmanızı tavsiye ediyorum” dedi.
“Arkasında hikayesi olan ürünler çıkarın”
Metro Gross Market temsilcisi Birol Uluşan, kooperatifleri “kalkınmanın vazgeçilmez yolu” olarak tanımlarken, kadın kooperatiflerine “Birlikte iş yapabilme imkanlarımızı geliştirmeliyiz” dedi.
Kadın kooperatiflerine üretimlerini ve tanınırlıklarını arttırmaları için tavsiyelerde bulunan Uluşan, “Arkasında hikayesi bulunan işler yapmalıyız. Aynılaşmamalıyız, farklılaşmalıyız. Farklı ürünlere yönelmeliyiz. Yaşadığımız yerin özel ürünlerini öne çıkarmalıyız. Coğrafi işaretli ürünler çok tercih ediliyor. Marjları yükseltmek için ürüne değer katmamız gerekiyor” dedi. (ÇT)