* Fotoğraf: Dersim Belediye Başkanı Maçoğlu, BESKA girişimcisi kadınlarla.
** Bu haber, Atölye BİA İletişim Platformu atolyebia.org'da yayınlandı.
Adıyaman Besnili yedi kadın, ürettikleri yöresel ürünleri bir kooperatif çatısı altında toplayarak elde ettikleri gelirin bir bölümüyle öğrencilere burs sağlamak için yola çıktı. Üzüm, pekmez, pestil, mercimek, salça, pul biber, nar ekşisi gibi ürünleri el emeğiyle hazırlayan kadınlar, bir yıl önce Besnili Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni (BESKA) kurdu.
BESKA Başkanı Fatma Candar, bianet’e yaptığı açıklamada, “Salça ve pul biberleri kendimiz için üretiyorduk. Neden köydeki kadınlar olarak bir kooperatif kurmayalım diye kendimize sorduk. Arkadaşlarımız Gönül Yalçınkaya, Fatma Yılmaz, Emine Eles, Fatma Emre, Seray Aslan ve Sakine Yılmaz ile birlikte neler yapabileceğimizi, nasıl yapacağımızı düşündük. Belediye başkanımız da bize destek oldu ve kooperatifi kurduk. Amacımız sağlıklı gıda tüketimine katkı sağlamak ve kendi ayaklarımızın üzerinde durmak. Doğal ürünleri satarak hem para kazanmayı hem de beldemiz öğrencilerinin eğitimine katkı sunmayı amaçlıyoruz" dedi.
*Fotoğraf: Kesmetepe Belediye Başkanı Ali Yılmaz, BESKA girişimcisi kadınlarla ürünleri sergiliyor.
BESKA kurucu üyelerinden Emine Eles, "Kooperatif sayesinde kadınlar aile bütçelerine katkı sağlıyor. Hedefimiz daha çok kadını kooperatife katmak ve bölgede herkesin faydalanabileceği bir ortam yaratmak. Kadınlar çok memnun. Böyle bir şeyi hayata geçirmek diğer kadınları da çok mutlu etti” diye konuştu .
Amaç sağlıklı gıda tüketimine katkı sağlamak
BESKA kurucu üyelerinden Fatma Emre de "Ürettiğimiz biberlerin hasadını hep beraber yapıyoruz. Amacımız sağlıklı gıda tüketimine katkı sağlamak ve bununla aynı zamanda girişimciler olarak ekonomik gelir elde etmek. Herkese örnek olmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.
*Fotoğraf: BESKA girişimcisi kadınlar üzüm pestillerini satış için hazırlıyor.
Maçoğlu: Bu ürünler bizim kooperatiflerimizde de olacak
Daha önce üretici kadınlarla bir araya gelen Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu şunları söyledi:
“Ali Yılmaz başkanımızla beraber yaklaşık 6-7 ay bu çalışmayı nasıl yürütebileceğimizi tartıştık. Daha sonra kadın kooperatifinin öncülüğünde mercimek üretimi ile ilgili bir çalışma yürüttük. Bizler de Dersim Belediyesi olarak Ovacık’ta başlattığımız kooperatif çalışmasının bir benzerinin burada başlamasına vesile olarak bu üretimin parçası olduk. Bu çalışma kadınların öncülüğünde yapılıyor. Bizler burada üretilen ürünleri tüketiciyle buluşturmak adına kooperatiflerimizde yer vereceğiz. Birlikte üretmek, birlikte yönetmek isteyenlere, kadın kooperatifi ve Kesmetepe Belediyesi ile biz de elimizden geldiğince destek olacağız."
*Fotoğraf: BESKA girişimcisi kadınların ürettiği ürünler.
Açılış mercimek hasadıyla yapılacak
Yöresel ürünlerin BESKA sayesinde Türkiye'nin birçok yerine pazarlanacağını söyleyen Başkan Ali Yılmaz, “Kadınlar kooperatifin kurulması için büyük emek verdiler. Kadınların iş hayatına daha çok katılmasının önemli olduğunu düşündüğümüz için belediye olarak biz de onları destekledik” dedi. Başkan Yılmaz’ın eşi Fatma Yılmaz da kooperatifin kurucuları arasında.
BESKA’nın resmi açılışı 12 Haziran’da, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, İzmir Köy Koop Başkanı Neptün Soyer, Kesmetepe Belediye Başkanı Ali Yılmaz, Ovacık Doğal Ürünler Kooperatifi ve Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı’nın da katılacağı mercimek hasadıyla yapılacak.
*Fotoğraf: BESKA girişimcisi kadınlar biber hasadında.
BESKA ürünlerine Ovacık Doğal satış noktalarından ve online olarak ovacikdogal.com üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (BESKA) Twitter adresi: https://twitter.com/
(RE/SO/NÖ)