Bağımsız kadın örgütlerini çatısı altında toplayan Kadın Koalisyonu, 7 Haziran Genel Seçimi öncesi Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) seçme hakkının önündeki engeller konusundaki çalışmalarını sordu ancak cevap alamadı.
“Genel seçimlerde yüzlerce hatta binlerce kadın oy kullanamayacak” diyen Koalisyon, sığınaklarda ve bakım kurumlarında kalan kadınların, engellilerin ve okuma yazması olmayan kadınların oy kullanma hakkının nasıl güvence altına alındığına yönelik sorulara “Web sitemize bakın” cevabı aldı.
YSK’nın web sitesinde bu soruların hiçbirinin cevabının olmadığını söyleyen Kadın Koalisyonu’nun açıklaması şöyle:
YÜKSEK SEÇİM KURULUNA SORDUK…
“Bir çalışmamız YOK” dediler. Yüzlerce kadın seçme hakkını kullanamayacak! Oysa TBMM’de bir soru önergesine verilen yanıtta 2013 yılında yaklaşık 1600 kadının sığınaklarda kaldığı belirtilmiştir. Bu sayının 2015 yılında daha fazla olduğunu tahmin etmek zor değil. Devlet sığınakta kalan kadınları yurttaş olmaktan çıkarmak değil, güvenliklerini garanti altına alarak oy kullanma haklarını sağlamak zorundadır.
“Bakım kurumlarında bulunanlar bulundukları bakım kurumlarında kurulacak sandıklarda oy kullanabilmektedirler” dediler. Oysa Devlet ve özel bakım kurumlarında oy kullananların oylarını bağımsız iradeleriyle verebilmelerine, verdikleri oyların gizliliğinin nasıl sağlanacağına, kurum yöneticilerinin seçmenlerin tercihlerini belirleyecek uygulamalardan uzak durmalarına, bu sandıklardan çıkan sonuçların kurumlarda yaşamlarını sürdüren insanlar için olumsuz sonuçlar yaratmasının önüne nasıl geçileceğine ilişkin bir bilgi alamadık.
“Web sitemize bakın” dediler. Baktık! Bir dizi genelge bulduk. Biz uygulama sorduk, onlar mevzuata yönlendirdi. Ancak mevzuatın nasıl uygulanacağına, uygulamanın nasıl denetleneceğine, seçmenlerin genelgede yer alan yasaklanmış müdahalelerle karşılaştığında nereye şikâyet edeceğine ilişkin bir yanıt bulamadık.
“Web sitemize bakın” dediler. Baktık! Okuma yazmazlar, anadili Türkçe olmayanlar, görme engelliler, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için ne yapıldığını bulamadık. Ayrıca bütçeyi de göremedik. Nasıl oy vereceklerini, haklarının ne olduğunu, genelgelerde yazan kurallar hakkında ne kadar bilgilendirildiklerini hiç öğrenemedik. Oysa TÜİK’in 2012 verilerine göre Türkiye’de 2012 yılında okuma yazma bilmeyen 15 yaş üstü kadın oranı %8.3’tür. Bu oranın büyük bir bölümünün oy verme yaşının üstünde olduğu açıktır.
“Web sitemize bakın” dediler. Baktık! Web sitesi görme ve işitme engelliler için uyarlanmış. Çok sevindik, internet kullanabilen engelli seçmenler adına. Sonra içimize dert oldu, internete ve internet erişimine sahip olmayan engelliler için bir tedbir geliştirilmemiş olmasına. Üzüldük, “Internetin yoksa sen de unut, ben de unuttum” politikasına…
“Web sitemize bakın” dediler. Baktık! Ama bütçeyi bulamadık.
“Web sitemize bakın” dediler. Baktık! Ama ayrıştırılmış veri bulamadık.
“Web sitemize bakın” dediler. Baktık! Ama bulamadık. Kadın adayları tespit edebilmek için tek tek saymak zorunda kaldık. Engelli adayları hiç bulamadık. ARAMAYA DEVAM EDİYORUZ; SORMAYA DA ! |