3. Uluslararası Kadın Konferansı Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, yerellerde kadın meclislerinin oluşturulması, feminist medyanın oluşturulması için çalışmalar yürütülmesi, cinsiyet temelli bütçe oluşturulması, karar mekanizmalarında ve istihdamda kadınların yer alması için pozitif ayrımcılık ve kota uygulanması gibi öneriler yer aldı.
Bağlar Belediyesi'nin 5-6 Şubat'ta Diyarbakır'da düzenlediği konferansa, Kürdistan ve Türkiye'nin dışında Kanada, Hollanda, Kıbrıs, Arjantin, Almanya, Avusturya, Meksika, Yunanistan, İtalya, Finlandiya ve Amerika' Birleşik Devletleri'nden gelen delegelerle toplam 250 kişi katılmıştı.
Yerel yöneticiler, akademisyenler, araştırmacılar ve sivil toplum kuruluşlardan temsilcilerin katıldığı konferansta demokratik katılımcılık, örgütlü toplum, ekolojik ve cinsiyet özgürlükçü yaklaşım ve katılımcı topluluk ekonomisine dayalı bir yerleşik yaşam oluşturulması konuları tartışıldı.
Konferansın sonuç bildirgesinde kentsel dönüşüm projelerinin ve neoliberal politikaların kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekildi; "Kentleri kadınlar açısından dönüştürerek, yaşamımızı dönüştürebiliriz" denildi.
Bildirgede, Ortadoğu'da yaşanan kaotik sürecin yok sayılan halklar lehine dönüşmesi için aktif çalışma yürütülmesi gerektiği belirtildi; Meksika ve Amerika başta olmak üzere bütün yerli halkların varoluş mücadelesini destekleyici politikalar üretilmesi gerektiği ifade edildi. İran rejimine idamlara son vermesi çağrısı yapıldı.
Kadınların biraraya gelip deneyimlerini paylaşabilmeleri ve politika üretebilmeleri için kadın kurumları arasında iletişim ağları kurulması gerektiğine dikkat çekildi.
Bildirgede ayrıca sorunların Kürt meselesinden bağımsız olmadığı hatırlatılarak, çözüm için inkar ve imka politikasından vazgeçilerek diyalog ve müzakere ile çözüm yoluna gidilmesi gerektiği vurgulandı.
Bildirgeden öneriler
* Kentlerde demokrasi kültürü oturmalı.
* Tüketimin örgütlenmesi yerine kadınların aktif ve örgütlü katılımıyla üretim alanlarının oluşturulmasıyla örgütlenmesine önem verilmeli.
* Yerellerde kadın meclislerinin oluşturulmalı.
* Feminist medyanın oluşturulması için çalışmalar yürütülmeli.
* Militarizm, milliyetçilik ve cins ayrımcılığına karşı aktif politik yerel mücadele yürütülmeli.
* Kadınların kendilerini güvende hissedebileceği gündelik yaşam ihtiyaçlarının karşılandığı (kreş, aydınlatma, çocuk parkları, sağlık ocakları, ulaşım vb.) kendilerine özgü hayaller kurabileceği kentler hedeflenmeli.
* Cinsiyet temelli bütçenin oluşturulması için mücadele edilmeli.
* Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na koyduğu çekincelerin kaldırılması için aktif çalışma yürütülmeli.
* Karar mekanizmalarında ve istihdamda, kadınların yer alması için, pozitif ayrımcılık ve kota uygulamalarının yürürlüğe konulmalı.
* Kentlerde kadınların ezilmesi, sömürülmesi, dışlanması, sınıfa, cinsiyete ve etnik kimliğe dayalı kesişmelerle ağırlaştığını görerek yerel politikalar üretilmeli. (BB)