KADMER'in Esenyurt'ta açtığı kahvede semt sakini kadınlar erkekler gibi oyun oynamayacak; ne tür sorunları olduğunu tartışıp çözüm yollarını arayacak.
Gönüllü uzmanlar, belirli günlerde kadın ve çocuk sağlığı hakkında kahveye gelen kadınlara eğitim verecek, bu kadınların sağlık kontrollerini yapacak.
Kadın Araştırma ve Dayanışma Merkezi üyelerinden avukat Züleyha Gülüp, kadın kahvesi açmakla ne amaçladıklarını, erkeklerin kadın kahvesine yaklaşımlarının nasıl olduğunu anlattı:
Nasıl doğdu bu fikir, ya da hangi ihtiyaçtan kaynaklandı?
Esenyurt Kadın Araştırma ve Dayanışma Merkezi olarak zaten bir çalışmamız vardı. Bu fikir, kadınların bir araya gelebileceği, sorunlarını tartışabileceği, ortak noktalar yakalayabileceği bir yere ihtiyacı olduğu düşüncesinden çıktı.
Öncelikle oradaki kadınların fikriydi kahve açmak. Buradaki kahve mantığı bildiğimiz erkek kahveleri tarzı değil. Genelde yaygın soru da "burada oyun mu oynanacak" tarzında.
Burası asıl olarak kadınların emeğinin görünür kılınması, emekleri üzerine söz sahibi olmalarının önünün açılması, kadınların birbirleriyle dayanışabildikleri, sorunlarını tartışabildikleri, çözebildikleri bir yer olması hedefiyle ortaya çıktı.
Kahve dememizin nedeni de şu: "Kahve" şu anki kullanımıyla çok tüketilen bir kavram. Erkeklerin sadece gidip kağıt vs, türü oyun oynadığı, aslında hiçbir iletişimin kurulmadığı, sohbetlerin bile yapılmadığı bir yer.
Geçmişte kahvenin böyle olmadığını görüyorsunuz, çok daha farklı sosyal ortamın geliştiği mekanlar aslında kahveler. O nedenle biz kahvenin gerçek anlamını göstermek adına böyle kullanmayı uygun gördük. Ama esas işlevi, kadın dayanışmasını sağlamak.
Kadınların katılımı nasıl, ilgi gösteriyorlar mı?
Biz açılış yaptığımızda çok ciddi bir katılım gerçekleşti. 1500 civarında insan katıldı. Bunların en az 1200'ü kadındı. Açılışta oldukça ilgi vardı.
İlk geldiklerinde kahveye ilişkin de çok soru sordular. "Ne yapacaksınız" tarzında sorular sordular. Üzerinden bir hafta geçti, şimdiye kadar kahve sürekli dolu. Kadınlar geliyor, sohbetler ediyoruz, ne yapacağımızı tartışıyoruz. İlgi var yani.
Erkeklerin tepkileri nasıl?
Kadınlar kahvesi olduğu için erkeklerle birebir karşı karşıya gelmedik pek. Ama kadınlarla sohbet ettiğimizde o tepkileri görebildik. Erkekler eşleri kahveye gelmek istediklerinde "kadın kahvesi mi olurmuş" tarzında tepkiler veriyormuş.
Ama özellikle kahveye gelip bizimle sohbet ettikten, kahve mantığının nasıl bir duruma denk düştüğünü konuştuktan sonra biraz daha yaklaşımlarında değişiklikler oldu tabii ki.
Tüketen bir yaklaşımın olmadığı, tam tersine kadın bilincine, dayanışmasına yönelik bir kahve olduğu mantığı biraz daha yaklaşımları da değiştirdi.
O anlamda erkekler açısından da bir değişim yaşanıyor. Zaten önceden semtte çalışmamız olduğu için erkekler bu konuda ilk başta tepki gösterseler de kadınlar bizimle görüştükleri oranda onların fikirlerinde de bir değişim yaşandı. (HA/BB)