Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Prof. Dr. Gülay Toksöz'ün hazırladığı "Türkiye'de Kadın İstihdamı Durum Raporu",kadın istihdamının tüm dünyada artarken Türkiye'de düştüğünü gösteriyor.
Taslak halindeki raporda bu alanda çalışan akademisyen, sendika ve örgütlerin tavsiyelerinden de faydalanılarak hazırlanan öneriler bulunuyor.
Meclis'te cinsiyet eşitliği komisyonu kurulmalı
Rapora göre, kadın istihdamının artırılması için bütüncül ve kapsamlı politikalar gerekli. Bu politikalar kadınların da katılımıyla hazırlanmalı. Prof. Göksöz raporda şu önerileri getiriyor:
- Ulusal Kadın İstihdamı Stratejisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın öncülüğünde kadın örgütlerini de içerecek şekilde sosyal tarafların katılımıyla 2007 içinde hazırlanmalı ve 2008’den başlamak üzere yıllık eylem planlarıyla yapılacak işler somut hedefler çerçevesinde tanımlanarak, izlenmeli ve değerlendirilmeli.
- Bu Strateji, Avrupa İstihdam Stratejisinde olduğu gibi cinsiyetler arasında fırsat eşitliği yaratmak için erkeklerin yoğun olarak istihdam edildikleri meslek ve iş alanlarına kadınların daha kolay girmelerini sağlamak, çocuk ve yaşlı bakımı gibi sosyal yükümlülükleri hafifleten düzenlemeler yapmak, ücret ve vasıf düzeyi açısından süre giden eşitsizlikleri gideren uygulamalar geliştirmek hedeflerini gözetmeli.
- Parlamentoda 2007–2008 yasama döneminde Kadın Erkek Eşitliği Daimi Komisyonu kurulmalı ve bu komisyon tüm yasaları cinsiyet eşitliği perspektifinden değerlendirmeli.
- Başta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olmak üzere kadın emeğiyle ilgili olabilecek tüm kamu kurum ve kuruluşları cinsiyet temelinde ayrışmış düzenli ve sistemli istatistikler toplamalı.
- Kadın emeği ve çalışma hayatına ilişkin tüm projeler ve araştırmalara ilişkin Bakanlık ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) işbirliğinde envanter oluşturulmalı. Bilginin yetersiz olduğu alanlarda KSGM öncülüğünde sistemli araştırmalar yaptırılmalı.
Bakım ve kreş sistemi kurulmalı
Rapora göre kadın istihdamını iletletmek için hükümetin çaba göstermesi gereken başlıca konular da şöyle:
- Kadınların üzerindeki çocuk, hasta ve yaşlı bakım sorumluluklarının erkeklerin de eşit katılımını gerektiren toplumsal sorumluluklar olduğu anlayışıyla kamusal hizmetler yaygınlaştırılmalı. Özellikle belediyelerin kreş ve çocuk bakım yuvaları kurup işletmede esas sorumluluğu taşıması için belediyeler yasasında ortaya çıkan hukuki boşluk bir an önce giderilmeli.
- Çalışan ebeveynlerin çocuklarının bakım ve kreş hizmetlerinden yararlanabilmesi için çocuk bakımında Türkiye açısından uygun bir modelin ilgili sosyal tarafların katılımıyla bir an önce bulunmalı.
Evebeyn İzni Yasası çıkmalı
- Belediyeler çocuk ve yaşlı bakımı konusunda sunacakları hizmetleri ilişkin eylem planları hazırlamalı ve planların gerçekleşme düzeyi izlenmelidir. Aynı şekilde okullarda açılması öngörülen ana sınıflarına ilişkin plandaki hedeflerin gerçekleşme düzeyi izlenmeli.
- Doğum sonrasına ilişkin Ebeveyn İzni Yasası 2007-2008 yasama döneminde yasalaştırılmalı.(EÜ/TK)