Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Prof. Dr. Gülay Toksöz'ün hazırladığı "Türkiye'de Kadın İstihdamı Durum Raporu",kadın istihdamının tüm dünyada artarken Türkiye'de düştüğünü gösteriyor.
Taslak halindeki raporda bu alanda çalışan akademisyen, sendika ve örgütlerin tavsiyelerinden de faydalanılarak hazırlanan öneriler bulunuyor. Prof. Dr. Toksöz, "Kadın istihdamını artırmak ve çalışma hayatında kadın erkek arasında dengeli bir yapı oluşturmak için kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulanmalı. Bu doğrultuda aktif işgücü piyasası politikalarından olan istihdam sübvansiyonu işverenlerin yeni kadın işçileri işe almasını teşvik için kullanılmalı" diyor.
Bu amaçla,
Yeni kadın işçilerin SSK primlerinin bir kısmı devlet tarafından üstlenilmeli. Burada 5804 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun örnek alınabilir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23.maddesindeki 15 bent halinde sayılan gelir vergisinden istisna tutulan ücretler arasına kadın emeğine dayalı olan çeşitli ücret tipleri dahil edilebilir. Aynı şekilde 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5.maddesinde istisna tutulan kazançlar arasına kadın istihdamı ile ilgili hangi hususların dahil edilebileceği konusunda çalışma yürütülebilir. Keza, 10. maddedeki hesaplanan kurum kazancının tespitinde, mükelleflerin indirebileceği giderler arasına kadın istihdamının artırılmasına katkı sunan sosyal hizmetlere yapılan destekler ve yardımlar da dahil edilebilir.
Kadın girişimciliğinin geliştirilmesi çerçevesinde kadın girişimcilerin piyasa koşullarına uyum sağlaması için belirli bir süre gerek il düzeyindeki merkezin uzantısı taşra örgütlenmesi veya yerel yönetimler tarafından alım garantili uygulamalar yapılmalı veya ihalelerde kadın girişimcilere öncelik verilmeli. Kadın girişimciliği ülke çapında kadının insan haklarını temel alan kapsamlı, koordineli ve bütüncül bir program çerçevesinde yürütülmelidir.
Kadın istihdamını artırmak için öngörülen esnek çalışma biçimlerine ilişkin İş Kanunu gereğince çıkartılan yönetmeliklerin uygulamayı kolaylaştıracak niteliğe kavuşturulmasında, bu tarz çalışanların tam zamanlı çalışanlarla eşit haklara sahip olması gözetilmeli.(EÜ/TK)