Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin "kadın istihdamını yaygınlaştırıyoruz" söylemine rağmen Türkiye'de kadın istihdamının gerilediğini açıkladı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti döneminde yaygınlaşan esnek çalışma biçimlerinden en büyük zararı kadınların gördüğünü vurgulayan Petrol-İş yönetimi, kadınların düzenli ve güvenceli işlerde istihdama katılımı için gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını istedi.
Petrol İş yönetimi ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kadını ikinci sınıf vatandaş konumuna getiren söylemini terk etmesini, hükümetin kadın cinayetlerinin önlenmesi ve kadınların siyasette eşit temsili için yasal ve pratik önlemleri artırmasını da talep etti:
Kadınlar istihdamın dışına atılıyor
Petrol-İş yönetiminin yaptığı basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
* Esnek çalışma biçimlerinden en büyük zararı kadınlar görüyor. Kadınlar daha ziyade yarı zamanlı ve kısa süreli işlerde çalışıyor ve düzenli çalıştıkları koşullarda aynı işe karşılık erkeklere göre daha düşük ücret alıyorlar.
* Avrupa Birliği (AB) komisyon raporuna göre kadınlarla erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 18. Yani kadınlar günlük brüt ücret olarak erkeklerin aldığından yüzde 18 daha az ücret alıyorlar.
* Türkiye'de kadın istihdamı geriliyor. Resmi istatistiklere göre 1988'de çalışan kadın oranı yüzde 34.3 idi. Bu oran 2006'da yüzde 24'e, 2008'de yüzde 21.6'ya düştü. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün (KSGM) Ocak 2011'de yayımladığı "Türkiye' de Kadınların Durumu" başlıklı raporda yer alan verilerde ise istihdam oranının yüzde 22.3'e indiği görülüyor.
Talepler
* Hükümet, kadın cinayetlerinin önlenmesi için hem yasal hem de pratik önlemleri artırmalı. Kadını ikinci sınıf vatandaş konumuna getiren söylemlerini terk etmeli.
* Siyasi partilerde, parlamentoda, belediyelerde, kamu kurumlarında kadınların eşit temsili için pozitif ayrımcılığa yönelik önlemlerin hayata geçirilmeli, kadınlar için kota uygulanmalı.
* Kadınların esnek, güvencesiz, geçici ve yarı zamanlı işler değil, düzenli güvenceli işlerle istihdama katılımı sağlanmalı.
* Kadın- erkek ayrımı yapılmaksızın 50'den fazla işçinin çalıştığı özel ve kamu işlerinde kreş açılmalı.
* Kadınları daha fazla eve kapatacak Torba Yasa'da yer alan ama geçici olarak çıkarılan esnek çalışma biçimleri bir daha gündeme getirilmemeli.
* Yasada 24 aya kadar çıkarılan doğum sonrası ücretsiz izin hakkı, hak sayılamaz. Kadınlar için doğum sonrası işgüvencesi sağlanmalı.
* Belli sektörlerde kadınlar için kota hakkı getirilmeli.
* Eşdeğerde işe eşit ücret verilmeli..
* Kadınların sendikalarda eşit katılım hakkı güvence altına alınmalı. Daha fazla kadın yönetimlerde yer almalı. (BB)