Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu, "Kadın İstihdamının Artırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması" başlıklı Başbakanlık Genelgesi'ni "umut verici bir başlangıç" olarak değerlendirdi; "Şimdi önemli olan genelgede yer alan tedbirlerin ivedilikle etkin bir şekilde uygulamaya geçirilmesidir" dedi:
"Aksi halde yasalar ve politikaların öngördüğü kadın-erkek eşitliği bir kez daha kağıt üzerinde kalacak, uygulamalar göstermelik olmaktan ileriye gidemeyecektir."
"Annelik izni" yerine "ebeveyn izni"
"Türkiye, yüzde 24'lük kadın istihdamı oranıyla OECD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında en geridedir" denilen açıklamada, kadınlara erkeklerle eşit istihdam ve eşit ücret olanaklarının sağlanması için yapılması gereken yasal ve kurumsal reformlar şöyle sıralandı:
- Kanunda yer alan annelik izni, babalara da en az üç ay ücretli izin öngörecek şekilde "ebeveyn izni" olarak düzenlenmeli ve ivedilikle yasalaştırılmalı.
- İş Kanunu'nun kamu ve özel iş yerlerinde kreş ve gündüz bakımevi yükümlülüğünü öngören maddesi, mevcut hali ile bu yükümlülüğü sadece 100-150 kadın çalışanlı işyerleri için tanımlıyor. Yükümlülüğün sadece kadın çalışan sayısı üzerinden tanımlanması işe alımlarda kadınlara yönelik ayrımcılığı teşvik ediyor. Tanımlama, kadın ve erkek toplam çalışan sayısı üzerinden yapılmalı.
- İş Kanunundaki bu madde, daha az çalışanı bulunan işyerlerindeki iş görenleri benzer bir haktan mahrum bırakıyor, kayıt dışı çalışan milyonlarca kişiyi de dışlıyor.
- 4-6 yaş arası çocuklar için okul öncesi eğitimin ve 0-3 yaş çocukları için kreşlerin açılması konusunda yıllık plan ve programlara somut hedefler konulmalı ve kamu bütçesinden gerekli kaynaklar ayrılmalı.
- İş Kanunu'nun ayrımcılığı yasaklayan 5. Maddesi, işe alım sürecini kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmeli.
- Kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin hazırlayacakları plan, program ve raporlara kadın-erkek eşitliği yaklaşımını dâhil etmeli, faaliyetlerine somut hedefler koymalı. Bu faaliyetlerin amaçlarına erişip erişmediği "Kadın İstihdamı Ulusal İzleme ve Koordinasyon Kurulu"na bildirilmeli.
- Kamu kurum ve kuruluşları işe giriş sınavları ve hizmet içi eğitim programlarına katılım ve terfi konusunda her yıl söz konusu kurula rapor vermeli.
- İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarının belirleyeceği mesleklerde düzenlenen eğitimler istihdam garantili olmalı ya da işe yerleştirme konusunda hedef konularak katılımcı kadınların ne kadarının işe yerleştirildiği değerlendirme raporlarında belirtilmeli.
- Genelgenin bundan sonraki tüm süreçlerine kadın örgütlerinin yanı sıra sendikalar ve meslek örgütleri de taraf olmalı.
- Sendika üyeliği ve toplu pazarlık haklarının genişletilmesi, kadın-erkek ücret eşitsizliğini azaltmada etkili bir politika olarak kullanılmalı.