Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) 10-11 Şubat 2005'te düzenlediği "Kadın İstihdamı Zirvesi"nden çıkan sonuca itiraz eden kadın örgütlerinin kurduğu, KEİG'den Serap Güre, toplantının çok olumlu hava içinde geçtiğini söylüyor.
KEİG'in itirazı ve öneri paketi
Kadın örgütleri, TİSK'in "Kadın İstihdamı" zirvesinden çıkan sonuç bildirgesinde, yıllardır bu konu üzerinde çalışan kadın örgütlerinin, akademisyenlerin ve aktivistlerin deneyim, birikim ve taleplerinin dışlanmasını eleştirmişlerdi.
Kadın örgütleri, Türkiye'de kadın istihdamının OECD ülkeleri içinde en düşük seviyede olmasını hükümetler tarafından sürdürülen makro-ekonomik politikaların düzensizliği; güvenceli istihdam yaratma kapasitesinin yetersizliği ve toplumsal cinsiyet perspektifinden yoksunluğuna bağlamıştı.
Kadın örgütleri sekiz maddelik itirazlarını hükümete ve işverenlerin dikkatine bir öneri paketiyle sunmuştu.
Öneri paketinde işsizlik, bir kadın istihdam politikası için bütçeden kaynak ayrılması, parlamentoda "Kadın Erkek Eşitliği Daimi Komisyonu" kurulması, çocuk bakımı kreş, işçi sayısı, doğum izni ve iş kanunda değişiklik yapılması gibi başlıklar yer alıyordu.
Kutadgubilik: Raporunuz bana gelmedi
KİK toplantısında, kadın örgütlerinin söz söyleyebilmek ve kabul görmek için bu girişimi oluşturduklarına dikkat çektiklerini söyleyen Güre "Kadın istihdamıyla ilgili yazılacak her raporda KEİG'inde görüşlerinin olması talebimiz kabul edildi" diyor.
Güre, TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgubilik'in toplantıda "Girişimin raporu bana ulaşmadı. Ulaşsaydı sizlerle muhakkak oturup konuşurduk" dediğini belirtti.
KİK'te kadın istihdamına ilişkin üç taslak rapor
Toplantıya, KİK Türkiye Eşbaşkanı, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile AB KİK Eşbaşkanı Jan Olsson'un da katıldığını açıklayan Güre, "İtirazlarımız üzerine bizimle görüşmeyi kabul ettiler. Kadın istihdamıyla ilgili ana raporun sunulacağı toplantıya KEİG olarak katılıp, görüşlerimizi bildireceğiz" dedi.
Güre, KİK'le yaptıkları görüşmede üç ayrı taslak raporun gündeme geldiğini söylüyor.
"Bunlardan biri TİSK'in kadın istihdamı zirvesinden çıkan sonuç bildirgesiydi. Diğeri Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) hazırladığı "Emek Piyasasında Kadınların Durumu" adlı rapordu. Bir üçüncü taslak rapor da KİK'in kadın örgütlerinin hazırladığı rapordan da yararlandığı bir değerlendirmeydi."
Ana rapor bir dahaki KİK toplantısında görüşülecek
Bu raporların ışığında KİK, ana rapor hazırlayacak. Toplantıya KEİG adına Kadınlarla Dayanışma Vakfı'ndan (KADAV) Serap Güre, Kadının İnsan Hakları (KİH) Yeni Çözümler Vakfı'ndan Liz Amado ve Evre Kaynak, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'nden (KA.DER) Aysun Sayın ve İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) Kadriye Bakırcı katıldı.
KİK'ten ise toplantı da, Avrupa İşadamları ve Sanayicileri Derneği'nden (ATİAD) Yusuf Ziya Aksu, Avrupa Evi Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Işık, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Kavi, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Barlak vardı.
KİK ve müzakere süreci
Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi KİK, çalışan kesimin sendika ve işveren kesimi temsilcileri ile ziraatçı, esnaf, tüketici başta olmak üzere diğer meslek gruplarının temsilcilerinden oluşuyor.
Türkiye'nin AB Müzakere sürecinde ele alınacak tüm başlıklar KİK'le AB'deki muadili AB Ekonomik Sosyal Komitesi'nin de ödev programında yer alıyor. KİK'e ilk kez kadın örgütlerinin bir girişiminin katılması bu nedenle önemli bulunuyor.
Sosyal Politikalar altında yer alan kadın erkek eşitliği ve ayrı bir başlık olarak tanımlanan kadın istihdamıysa, kadın örgütlerinin müdahil olmasıyla daha çok konuşulacağa benziyor.
AB'ye üyelik yolunda müzakere edilecek konular hakkında sivil kesimin komitelerinin de rapor hazırlaması yeni bir çalışma değil. Bu raporların bağlayıcı olmamakla birlikte Avrupa Parlamentosu'nun karar sürecinde ışık tutuyor.(AD)