Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) istihdamı artırmak üzere hazırladığı düzenlemer arasından kadın işçiler için öngörülen sosyal sigorta primi teşviğini çıkartıyor.
Ntv'nin haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teşvikin "ayrımcılık yaratacağı" gerekçesiyle "istihdam paketi"nden çıkarılmasını istedi.
Bunun yerine 18-29 yaş arasındaki işçilerin primleri en fazla beş yıl boyunca kısmen Hazine tarafından karşılanacak.
Öte yandan tasarıda uzmanların kadın istihdamının artırılması için yaptığı önerilerin hiçbiri yok.
"Prim teşviği gerekli"
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) açıkladığı iki raporda pozitif ayrımcılıktan, Kadın-Erkek Eşitliği Büroları kurulmasına kadar bir dizi öneri var.
ILO raporunu hazırlayan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Prof. Dr. Gülay Toksöz, kadın işçiler için Hazine'nin prim desteği vermesi gerektiğini söylemişti.
Toksöz, bununla da sınırlı kalınmaması; kadın istihdamının artırılmasına katkı sunan sosyal hizmetlere yapılan destekler ve yardımların da vergiden düşülebilmesini önermişti.
Rapordaki öneriler bu alanda çalışan akademisyen, sendika ve örgütlerin tavsiyelerinden de faydalanılarak hazırlandı.
Toksöz, "Kadın istihdamını artırmak ve çalışma hayatında kadın erkek arasında dengeli bir yapı oluşturmak için kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulanmalı. Bu doğrultuda aktif işgücü piyasası politikalarından olan istihdam sübvansiyonu işverenlerin yeni kadın işçileri işe almasını teşvik için kullanılmalı" diyor.
Dört kadından biri çalışıyor
İlk defa 2006 sonunda dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, istihdamı artırmak için işveren üzerindeki yükümlülüklerin azaltılacağını açıklamıştı.
Bu yıl başında tekrar gündeme gelen düzenlemeler arasında işverenin kreş ve emzirme odası kurma yükümlülüğünün kaldırılması da yer alıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2006 verilerine göre Türkiye'de kadın istihdamı oranı sadece yüzde 26. Dahası, ILO raporuna göre 1995-2005 arasında iş gücü piyasası dışındaki kadın sayısı 276 bin kişi arttı.
Diğer yanedan, Avrupa Birliği'nde uygulanan politikaların başarısı Erdoğan'ın yaklaşımını yalanlıyor. Birlik içinde kadına yönelik pozitif ayrımcılıkla 2000-2005 arasında kadın istihdamı 3,5 puan artarak yüzde 57'ye ulaştı.
Kadın politikası yok
Kreş yükümlülüğünün veya prim desteğinin kaldırılmasının ötesinde, hükümetin kadın istihdamıyla ilgili bütüncül bir politikası yok.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nden (KAGİDER) Aysun Sayın, hükümetin cinsiyetçi bakışından işçi sendikalarının da muaf olmadığını; çözümün kadınların sürece katılmasında olduğunu vurgulamıştı.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nden (YTÜ) Prof. Dr. Meryem Koray da hükümetin çıkmazını vurgulamıştı:
"Kadın istihdamını artırmak için enformel sektörle ciddi şekilde mücadele etmek gerekir. Ama istihdam geliştirecek politikaların yokluğunda ne hükümetin, ne de sermayenin bunu istediğini düşünmüyorum." (EÜ/TK)