Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Atlas taşeron firmasının işçilerin tüm haklarından vazgeçmesini öngören "taahütname"yi imzalamadığı için işten çıkarılan ve 34 gündür hastane bahçesinde direnen Güllü Hanoğlu bugün işe geri dönüyor.
Sekiz yıldır Ortopedik Klinik sekreteri olarak çalışan Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV Sağlık-İş) İşyeri temsilcisi Güllü Hanoğlu 8 Nisan'da işten çıkarılmıştı.
İl Sağlık Müdürlüğü, Dev Sağlık-İş ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) görüşmeleri sonucu önce Atlas taşeron firmasının ihalesi iptal edildi. Dün de (15 Ağustos) Hanoğlu ve ondan sonra işten çıkarılan Şefika Fırtına'nın işe geri alınmasına karar verildi.
"Taahütname baskısı bitti"
Atlas firmasının ihalesinin fesh edilmesiyle, taşeron işçilerin kıdem tazminatı dahil bugüne kadarki tüm haklarını ortadan kaldıran "taahütname" dayatması da ortadan kalmış oldu.
Mücadelesini kutlamak için kafasına taktığı çiçekli tokasıyla dikkat çeken Hanoğlu, ilk günden beri kendisine destek veren doktorundan, temizlik işçisine tüm sendika ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.
TTB İstanbul Şube Başkanı Ali Çerkezoğlu, huzur be varış ortamın en gerekli olduğu yerlerden biri olan hastane, taşeron firmalarının baskılarının bu ortamı bozduğunu söyledi. Çerkezoğlu, hastanelerdeki taşeron işçileri kadroya alınana kadar bu işin takipçisi olacaklarını söyledi.
"Kadınların desteği büyüktü"
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Tayfun Görgün, Hanoğlu'na sağlık çalışanları, sendikaların yanında kadınların çok büyük destek olduğuna dikkat çekerek, zaferinin daha önce tek başına direnen kadın işçiler Emine Aslan ve Türkan Albayrak ile birlikte Türkiye devrim tarihine yazılacağını söyledi.
Dev Sağlık-İş Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise İstanbul'un merkezi Taksim'de kazandıkları zaferin Türkiye'deki tüm hastanelerde çalışan taşeron işçilerine örnek teşkil edeceğini söyledi.
"Samsun'da da aynı zafer kazanılmalı"
Çerkezoğlu, Samsun Gazi Hastanesi'nde yine Atlas firma tarafından sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve 202 günüdür direnen altı işçinin bugün direniş çadırlarına saldırıldığını ve işçilerin gözaltına alındığını söyledi.
Daha önce de hastane yönetimine bağlı özel güvenlik birimleri bir çok defa direniş çadırını kaldırmak istemiş; bu nedenle işçilerle arbede yaşanmıştı.
Atlas taşeron firması Samsun'da Gazi Hastanesi'nde 26 Ocak'ta iki işçiyi, 4 Temmuz'da da üç işçiyi, 3 Ağustos'ta biri sendikalı iki kişiyi Dev- Sağlık-İş üyesi olduğu için işten çıkarmıştı. (NV)