237 kadın örgütünü temsil eden Şiddete Son Platformu, yazılı bir açıklamayla meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edilen "Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı"na yönelik eleştirilerini ve taleplerini açıkladı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda (KEFEK) verdiği sözlere ve gösterdiği gayrete rağmen, aynı gün ve devamında Adalet Komisyonu'nda yapılan toplantılarda taslakta yine yasanın özüne zarar veren değişiklikler yapıldığına dikkat çeken Platform, tüm kadınları yasaya dair taleplere destek vermeye çağırdı.
Platform, 8 Martta yasalaştırılması planlanan tasarıyı bu haliyle kabul etmedikelerini defalarca açıklamıştı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Şu andaki haliyle yasanın adının kadın değil aileyi koruma üzere düzenlenmiş olmasına; şiddete uğrayan kadınların tek adımda yardım ve korunma alabileceği 7 gün 24 saat ve tek adım ilkesiyle çalışacak merkezlerinin teşkilat, görev ve kadrolarının kadın örgütlerinin talepleri doğrultusunda düzenlenmemiş olmasına; yasada sığınaklar ve cinsel şiddet kriz merkezlerinin yer almamasına; kadın örgütlerinin şiddet ve cinayet davalarına müdahilliğinin kabul edilmemiş olmasına itiraz ediyoruz.
"Bunlarla birlikte diğer tüm taleplerimiz saklı kalmak üzere; bu yasa üzerinde kadın örgütleri ile mutabık kalınmış konularda artık değişiklik yapılmamasını ve TBMM Genel Kurulu'nda, başta aşağıdaki konular ve diğer taleplerimiz olmak üzere, sadece yasayı amacına uygun hale getirecek değişikliklerin yapılmasını talep ediyoruz.
"Günde en az 5 kadının yaşama, çalışma, evlenme, boşanma, giyinme ve benzeri hakları için öldürüldüğü dünyanın tek ülkesi olan Türkiye'de, buna dair rahatsızlığı olan tüm kadınları ve erkekleri bu konudaki taleplerimize destek vermeye çağırıyoruz."
Platform, komisyonda kabul edilen yasa tasarısı metni üzerinden değişiklik taleplerini yazdı. Metin meclisteki tüm milletvekillerine yollandı.
* Metne ulaşmak için tıklayın.