Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği kişisel sağlık verilerinin üçüncü kişilerle paylaşılmasının Torba Yasa’ya eklenmesi üzerine Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu bir açıklama yaparak “Özgürce ifade edilen engellenirken mahrem olan zorla öğrenilmek isteniyor” dedi.
Kişisel sağlık verilerinin toplanması ve paylaşılması hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin Anayasa Mahkemesi’nce iptalinin ardından, kamu-özel sağlık kuruluşlarına başvuran herkesin kişisel bilgilerini her türlü vasıta ile toplama, işleme ve üçüncü kişilerle paylaşma konusunda Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlara yetki veren bir düzenleme torba yasaya eklendi.
Yürürlükteki mevzuata ve iç hukuk normu sayılan uluslararası sözleşmelere göre herkesin “kişisel verilerinin korunma” altında olması gerektiğini hatırlatan kadın hekimler, Meclis gündemindeki torba yasa ile hastalara ait her türlü verinin, hastanın onayı olmadan, resmi ve özel sağlık hizmeti ayrımı yapılmadan toplanmasının ve hekimin buna aracılık etmesinin yasallaştığını söyledi.
Açıklamada hasta hakları konusunda temel metin olan Dünya Hekimler Birliği Hasta Hakları Bildirgesi’ndeki “Hastanın sağlık durumu, tıbbi durumu, tanısı, prognozu ve tedavisi, kişiye özel diğer tüm bilgileri ölümünden sonra bile gizli tutulmalıdır” ve “Hastanın kimliği ile bağlantı kurulabilecek tüm veriler korunmalıdır” maddeleri hatırlatıldı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Hükümetin kadın bedeni üzerinde denetim kurmayı hedefleyen politikalarına da aracılık edecek olan torba yasa tasarısı; her gün beş kadının cinayetle öldürüldüğü bir ülkede kadınların tüm mahrem alanına da müdahale ederek kadınları fişlemek istiyor.
“Biz kadın hekimler torba yasanın sağlık hizmeti alan tüm vatandaşlar ve özellikle de kadınlar için ne anlama geldiğini paylaşma sorumluluğu duyuyoruz. Bu yasa değişikliği;
* Mahremiyeti ihlal ediyor.
* Bu ihlal özellikle biz kadınları tehdit ediyor.
* Her tür özel bilgiyi sağlık bakanlığının erişimine açık hale getirmek istiyor.
* Hastalarla ile ilgili bilgilerin üçüncü şahıslarla, şirketlerle paylaşılmasına olanak veriyor.
* Bilgileri merkezi kayıtta toplayarak korunmasını güçleştiriyor, çalınmasını ya da satılıp kullanılmasını kolaylaştırıyor.
* Hasta hekim ilişkisinde olmazsa olmazı olan güven ve saygı ilişkisini bozmak istiyor.
* Bilgilerin ele geçirilmesi endişesi ile hekimine gitmekten ya da sağlığına dair bilgileri paylaşmaktan çekinenlerin sağlık sorunlarını çözmemizi engelliyor.
“Biz hekimlerde saklı olan mahrem bilgileri zorla elimizden almak istiyor! Bu nasıl bir çelişkidir? İhlallerin yasası olamaz! Yasalar ihlallere karşı hakları korumak için olmalıdır. Torba yasa önerisine engel olunmalıdır!” (ÇT)