Adalet Bakanlığınca hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi, kamuoyuna açıklanacak.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, belgenin katılımcı bir şekilde, her görüşten ilgiliyle yapılan müzakereler sonucu hazırlandığını açıkladı. Belgede, nafaka hakkına yönelik düzenlemeler de yer alıyor.
Peki, Gül’ün söylediği gibi nafakaya dair çalışan tüm çevrelerden görüş alınmış mıydı? Kadın haklarını savunucuları durumun Gül’ün söylediği gibi olmadığı görüşünde.
"Kadın haklarınına yönelik büyük çaplı saldırı başlatıldı"
Kadın hakları savunucu avukat Canan Arın, nafaka konusunda kendilerinden her hangi bir görüş alınmadığını belirterek, nafakaya yönelik saldırının, kadın haklarına yönelik daha büyük ve geniş saldırıların bir parçası olduğunu söylüyor:
“Kadın hakları savunucularından görüş aldık diyorsa o ancak, devlete yakın sivil toplum kaynaklarıdır. O kadar çok ses çıkartıyorlar ki bizim ne söylediğimizi duymuyorlar. Kadınların haklarını düzenleyen Medeni Kanunu’n büyük bir saldırı altında olduğunu görüyoruz. Nafakaya yönelik saldırı bunun sadece bir parçası.”
"Devlete yakın sivil toplumun görüşlerine başvuruldu"
“Nafakaya dair düzenlemeyi yaparken, kaç mağdurla görüştüler?”, “İcra dosyalarına baktılar mı?”, “Gerçek mağdurların kadınlar olduğunun farkındalar mı?” diye soran Arın, şunları söyledi:
“Kendi istedikleri kararları çıkarmak için ‘herkesten görüş aldık’ yalanını uyduruyorlar. Bizden kimse görüş almadı. Sadece nafaka konusunda değil kadın haklarına yönelik geniş bir saldırı var ve sadece kendilerine yakın sivil toplumun görüşlerine başvuruyorlar. Buralardan aktarılan bilgiler de gerçeği yansıtmıyor.”
“Kendimizi zar zor davet ettirdik”
Mor Çatı’dan Aslı Sakallı da nafakaya dair önemli çalışmalar yapmalarına rağmen, Mor Çatı'nın görüşlerinin ve taleplerinin yansımadığını söyledi. Aylar önce nafakaya dair düzenlenen çalıştaya kendilerini zorla davet ettirdiklerini söyleyen Sakallı, çalıştayın ardından katılımcı örgütlerden istenen görüşe cevaben ilettikleri taleplerin dikkate alınmadığını düşünüyor. Sakallı, "Görüşlerimiz yer bulmadı" diyor. Sakallı gibi düşünen başka bir isim de Kadının İnsan Hakları Vakfı’ndan Berfu Şeker.
“Görüşme taleplerimiz sonuçsuz kaldı”
Şeker de kendilerinin görüşlerinin alınmadığını belirtiyor. Daha önce bu konuda görüşme yapmak için hem Aile ve Çalışma Bakanlığı’na hem de Adalet Bakanlığı’na başvurduklarını söyleyen şeker, kendilerine randevü verilmediğini vurguladı. (EMK)