Forumun kolaylaştırıcısı gazeteci İpek Çalışlar, kadın gazetecilerin bile kadın haberlerine yaklaşırken erkek egemen bakıştan kurtulamadıklarını, ayrımcılığa uğradıklarının farkında olmadıklarını söyledi.
Mater: Haber hazırlarken akla hep erkekler geliyor
bianet proje koordinatörü Nadire Mater, 1996 yılında "bağımsız bir medya" için yola çıktıklarında, kadın haberlerine de önem verilmesi gerektiği bilinciyle hareket ettiklerini, ancak kadın haberciliği konusunda ilerleyen dönemlerde bakış açılarının daha çok yerleştiğini söyledi.
Haberlerin hazırlanması sırasında, görüş alınması gerektiğinde kaynak olarak ilk akla erkeklerin geldiğini belirten Mater, kadınların ise, "zina" gibi konularda hatırlandığını söyledi.
bianet'te bu anlayışın değiştirilmesi için çaba sarf edildiğini dile getiren Mater, bianet sayfalarından biri olan "Kadının Penceresi" ile kadın odaklı haberciliğin yaygınlaştırıldığını kaydetti.
Kadının medyada çalışırken, tüketici konumdayken, haber olurken ve kaynak olarak kullanılırken ne şekilde yer aldığının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Mater, "Kadınlar bu hayatın yarısı, bu hayat bizim" diye konuştu.
Doğan: Erkek söylemini üreten kavramlardan uzaklaşmalıyız
Uçan Süpürge adına katılan Selen Doğan, Uçan Süpürge İnternet sitesinin her gün güncellendiğini ve bu çalışmanın medyada yer alan kadın haberlerinden taranarak yapıldığını belirtti.
"Bu çalışma sırasında tek bir kadın haberine ulaşamadığımız günler oluyor" diyen Doğan, bu sorunun aşılması için "arı kovanına çomak sokmak" gerektiğini söyledi.
Kadın haberciliği konusunda alternatif deneyimlerin tartışmaya açılmasının faydalı olacağını sözlerine ekleyen Doğan, özellikle haber dilinin cinsiyetçi olmamasına, kadınları mağdur etmemesine dikkat etmek gerektiğini vurguladı.
Tanrıöver: Siyasi gazetelerde de kadın haberi görmüyoruz
Medya İzleme Grubu (MEDİZ)adına katılan Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver, anaakım olsun olmasın medyada arka sayfa güzeli kavramının yaygın kullanıldığına dikkat çekti.
Siyasi gazetelerde de kadın hakkı ihlallerine rastlandığını ifade eden Tanrıöver, MEDİZ'in böyle ortaya çıktığını açıkladı.
Tanrıöver, amaçlarının cinsiyetçi haber, cinsiyetçi yargılar, kadına yer vermeyen yorumlar, kadınlara yönelik suçları magazinleştirme, cinsiyetçi söyleminin yeniden üretilmesine "dur" demek olduğunu anlattı.
Yüksel: Eşcinsel denilince akla erkek modeller geliyor
Kaos GL Genel Yayın Yönetmeni Uğur Yüksel, medyada eşcinsel denilince akla gelen ilk kodların, erkekler üzerine üretildiğine dikkat çekti.
Eşcinsellerin, "çocukken bebeklerle oynamış, tacize uğramış, çocuksuz erkekler" olarak algılandığını, lezbiyenlerin görmezden gelindiğini ifade eden Yüksel, Kaos GL'nin medyadaki "heteroseksist" bakışla mücadele etmeyi amaçladığını belirtti.
Castellanos: Kolombiya yemek tarifi yazmaktan savaş muhabiri olmaya geldik
Kolombiyalı gazeteci Angella Castellanos Kolombiya'da kadınların 90'lı yılların başında gazetecilik mesleğine "yemek tarifi köşelerinden" girdiğini söyledi.
Geçen süre zarfında kadınların, savaşı izleyen, editoryallik yapan bir konuma geldiğini ifade eden Castellanos, bunun nedenini merak ettiklerini açıkladı.
Gerekçe olarak kendilerine "kadınların orduyla iyi iletişim kurması"nın gösterildiğini dile getiren Castellanos, kadınlara da kadın haberciliğinin öğretilmesi gerektiğini kaydetti. Sterotiplerin, klişelerin halen habercilikte etkili olduğunu dile getiren Castellanos, "bilinci yükseltmeye çalışıyoruz" dedi.
Türkiye'de medya sterotip cenneti
Çalışmanın soru cevap bölümünde, Doç. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, İslami medyada da kadınların "kadın haberciliği" konusunda duyarlılığının arttığına dikkat çekerek, bunun diğer kesimlerce göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
"Klişeliştirme" kavramını gündeme getiren Tosun, "baş örtülü, Kürt, şiddet görmüş, Nataşa,İngiliz turist kadın, namuslu" gibi kavramların yaygın olarak kullandığını açıkladı.
Tanrıöver ise, "Türkiye'de medyanın bir sterotip cenneti" olduğunu vurguladı. Medyada, "bilim adamı". "akil adam" gibi kavramların yaygın olarak kullanıldığını bunları değiştirmek için kadınların sürekli bir baskı mekanizması oluşturması gerektiğini belirten Tanrıöver, bu söylemlere rastlandığı zaman anında tepki vermek gerektiğini açıkladı.
Tartışmaların sonunda Nadire Mater, katılımcılara "Kadının Penceresi" köşesine destek vermeleri çağrısında bulundu.