"Kadın Girişimciler Kurulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kadın girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari bir kurul. Kurul aynı zamanda kadın girişimcilere eğitim, kapasite geliştirme desteğiyle girişimci fikirlerini hayata geçirmelerinde destek sağlamak üzere kuruldu."
40 üyeli kurulun amacını tanıtım metni böyle özetliyor.
Bir yılda 10 bin kadın...
"Türkiye'de kadın girişimci sayısı resmi kayıtlarda 72 bin gözüktüğü halde, gerçek rakamın bunun üzerinde. Yönetici olduğu halde öne çıkmayan kadınlarla beraber kadın girişimci sayısı resmi rakamın oldukça üzerinde. Bu potansiyeli bir araya getirecek bir çatı örgütün kurulmaması büyük bir kayıptı."
Kurulun başkanı Aynur Bektaş dün (29 Ekim) yaptığı konuşmasını yılda 10 bin kadına ulaşmayı hedeflediklerini belirterek sürdürdü. Daha önce Türkiye Giyim Sanayicileri Başkanlığı da yapmış olan Bektaş dışında kurulda, eski Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Meltem Kurtsan da yer alıyor.
Kurulun 15 üyesi TOBB Yönetim Kurulu, dokuz üyesi Habitat için Gençlik Derneği, beş üyesi TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, bir üyesi Başbakanlık Kadın Statüsünü Geliştirme Genel Müdürlüğü, bir üyesi Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından gösterilecek kişiler arasından seçilecek.
Kurul hedefe ulaşmak için neler yapacak?
Kurulun görevleri Türkiye'deki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi için politika belirlemek ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmek.
Bu kapsamda:
- Girişimcilik veya gelir yaratma gibi becerirlini gerçekleştirmek isteyen kadınlara bunu nasıl yapacaklarını öğrenmeleri için öğrenme ortamları hazırlamak
- Girişimci ruhlu kişilere, bu özelliklerini daha etkili ve verimli kullanabilmelerini sağlayacak ve iş kurmayı düşünenlere kuruluş ve devamında işi sürdürme süreçlerinde ihtiyaçları olacak temel bilgileri vermek ve yol göstermek amacıyla seminer, panel ve bunun gibi eğitim etkinliklerinde bulunmak
- Kadın girişimcilerin deneyimli girişimciler yanında staj yapmalarını sağlamak
- Yurt dışında, özellikle AB ülkelerinde yabancı girişimciler yanında kısa süreli staj imkânları yaratmak
- Koçluk sistemi geliştirerek yeni iş kuran girişimcilere deneyimli girişimciler tarafından belli sürelerde destek sağlamak
- TOBB ve illerdeki odaların öncülüğünde çeşitli illerde “Kadın Girişimci Eğitim ve Danışma Merkezleri” açmak ve bu merkezlerde özellikle Avrupa Birliği (AB) ve diğer uluslararası kadın girişimci kaynakları imkanları konusunda araştırmalar, risk sermayesi, Euroawards gibi konularda danışmanlık yapmak
- Kadın girişimcilik konusunda detaylı bilgileri ve olanakları güncel olarak sunan bir “Kadın Girişimciler Web Portalı” hazırlamak (GG)