Garanti Bankası’nın, Ekonomist dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliğiyle bu yıl 12. kez gerçekleştirdiği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın kazananları açıklandı.
Önceki gün gerçekleşen törende redeer markasının yaratıcısı Müşerref Sezen Saral Türkiye’nin Kadın Girişimcisi seçildi.
Nebyan Doğal girişimiyle Nazlı Uyanık Yıldız, Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi oldu.
RS Research kurucusu Rana Sanyal, Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi seçildi. Hayata geçirdiği KızCode projesiyle Müjde Esin Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi ödülünü kazandı.
"Yarışmacılara ek finansman geldi"
Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması ile ilgili değerlendirmede bulunan KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar şunları söyledi:
“Bu yarışma sadece benim değil, tüm katılımcıların da hayatına dokundu. Bugüne dek yarışmaya katılan kadınların yüzde 85’i çevresindeki kadınları girişimcilik konusunda etkiledi. Yarışmacıların yüzde 30’u, Türkiye’nin Kadın Girişimci Yarışması sayesinde ek finansman elde etti.
"Yarışmada birinci olmuş kadın girişimcilerin cirosunda ise ortalama yüzde 40 artış oldu. Ancak bütün bu destekleri anlamlı ve işlevsel kılacak olan, kadın girişimci adaylarına cesaret, özgüven ve moral vermektir.
"İşte o zaman kadın girişimci adayları, hayallerini gerçekleştirmek üzere yola çıkıyorlar.”
Müşerref Sezen Saral hakkında
Reeder ile 2010 yılında ülkemizin ilk e-kitap okuyucu markasını yarattı. Aynı yıl Türkiye’nin ilk lokal markalı Android tablet modelini piyasaya sunan Saral, 2012 yılında Türkiye’nin elektronik zincirlerdeki ilk GSM operatörü destekli 3G tablet kampanyasına imza attı. Bu gelişmelerden sonra 2014 yılında ise Avrupa, Ortadoğu, Afrika bölgelerinde 2014 yılının en çok satılan Intel işlemcili tablet markası oldu. 2018 yılında Çin’den stratejik yatırım alarak 600,000 adet telefon, tablet ve akıllı saat üretim kapasiteli kendi fabrikasını Samsun’da kurdu. Reeder bugün tablet bilgisayar ve akıllı telefon alanında geniş ürün gamı ile tüm elektronik marketler ve telekom operatörlerinde satılıyor.
Nazlı Uyanık Yıldız hakkında
Endüstri Mühendisi, ruhen ve meslek olarak girişimci, iki kız çocuğu annesi Yıldız, Nebyan Doğal’ı 2014 yılında kardeşiyle birlikte kurdu. Çocukluğunun en güzel hatıralarına ev sahipliği yapan Bafra’nın Şahinkaya Köyü’nde yaşayan köylülerden edindiği bilgi ve deneyimin sonucunda ortaya çıkan besin kaynağının ne kadar şifalı olduğunu öğrendi. Bizzat deneyimlediği büyük şehirlerdeki kaynağı belli, temiz, katkısız gıdaya olan ihtiyaç ile köylü arasında köprü olmayı amaçladı. Karadeniz yaylalarında yerel üreticiler tarafından geleneksel yöntemlerle doğal döngüsüne müdahale edilmeden yetiştirilen hayvanların etlerini, büyük şehirlerde yaşayan ve sağlıklı gıdaya ulaşmakta zorlu çeken tüketicilere ulaştırmaya başladı. Beykoz Riva’da kurulu olan tesislerinde Karadeniz’den karkas halde gelen etleri siparişlere göre işleyip paketliyor, soğuk hava zincirini kırmadan online ya da telefonla aldığı siparişleri müşterilerine teslim ediyor.
Müjde Esin hakkında
Dijital teknoloji ve kodlama alanında kendini yetiştirmeye başladı. İngiltere’de Westminster Üniversitesi’nde başar bursuyla yüksek lisansını tamamladı. Londra’da yaşayan göçmen kız ve kadınların İngiltere’ye entegrasyonunu sağlamak ve onlara iş imkanı yaratmak için sosyal girişim projesi olarak KızCode platformunu kurdu. İngiltere İçişleri Bakanlığı ve Üniversiteler Birliği tarafından verilen 2015-En İyi Sosyal Sorumluluk Girişim Ödülü’nü kazandı. Şu anda İngiltere ve Türkiye’nin farklı illerinde kodlama, cinsiyet eşitliği gibi konularda eğitimler düzenliyor. Ağrı'nın ufak bir ilçesinde doğan Esin, ailesinin baskıları nedeniyle beş yıl üniversiteye gidemedi. Sonrasında ailesinin tüm baskılarına rağmen girdiği bir yetenek sınavını kazanarak üniversiteye girdi.
Rana Sanyal hakkında
Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun olduktan sonra doktorasını Boston Üniversitesi Kimya bölümde tamamladı. Ardından Kaliforniya’da bir biyoteknoloji şirketi olan Amgen’de araştırmacı olarak çalıştı. 2004 yılında Türkiye’ye döndü ve eşiyle birlikte Boğaziçi Üniversitesi’nde biri malzeme, diğeri ilaç geliştirme olmak üzere iki laboratuvar kurdu. Araştırma laboratuvarlarında geliştirilen çalışmaların insanlara ulaşmasını sağlayacak ortamı oluşturmak için 2015’te RS Research’ü hayata geçiren Sanyal, burada kanser hücrelerini hedefleyen moleküller üzerinde çalışıyor. Çalışmalarında ilacı doğrudan kanserli hücreleri hedefleyecek şekilde paketleyip hedefe ulaşana kadar da paketin açılmamasını amaçlıyor. (EMK)