Kadınların yaşam koşullarını özgürce sorgulamak isteyenlerin desteklenmesi gerektiğini bildiren RSF, "2008'de, bu meseleyi ele aldıkları için insanların ölümle tehdit edilmesi, tutuklanması, konunun tabu olarak kalması kabul edilemez" diye belirtti.
İran'da kadın mücadelesi gelişti; baskılar da
RSF, sansürü aşmanın bir yolu olarak internette faaliyet gösteren İranlı kadınların sayısında ciddi artış olduğunu, buna karşın Mahmut Ahmedinecat rejimi bir yılda 32'si gazeteci olmak üzere 40'ın üzerinde muhalif kadını çeşitli süreler için tutukladı. Tutuklananlardan bazıları, haftalarca hapiste kaldı ve kefalet karşılığında özgür kalabildi.
Ancak İranlı kadınlar, Tahran sokaklarında hakları için yürüyor, eylemlerine ait metin ve görüntülere bloglarda ve internet gazetelerinde yer veriyor
Parvin Ardalan Olof Palme Ödülü'nü alamadı
Nisan 2007'de açıklama yapan İran Haberleşme Bakanı, kadın hareketinde yer alanları "yıkıcı faaliyet içerisinde olmak" ve "dış güçlerin etkisinde olmak" ile suçladı.
Zanan adlı aylık feminist derginin yayını, 28 Ocak'ta "okurların akıl sağlığına zarar verdiği" gerekçesiyle durdurulunca 30 kadın çalışanı işsiz kaldı. Wechange sitesi yazı işleri müdürü Parvin Ardalan'a, Olof Palme 2007 Ödülü'nü almak için Stokholm uçağına binmek üzereyken ülke dışına çıkış yasağı geldi ve pasaportuna el kondu.
Afganistan: Kadın sunuculara ölüm tehdidi
Afganistan’da 23 yaşındaki gazeteci Seyid Perwiz Kambakhsh, Kuran’daki kadınlarla ilgili bazı ayetleri İranlı bir aydından aktaran metni dağıttığı için 22 Ocak'ta ölüm cezasına çarptırıldı.
Bu ülke muhafazakarları, kadınların çok sık televizyon ekranlarında gözüktüğünü, "İslam Ahlak kuralları"na saygı gösterilmesi için bir yasanın çıkarılmasını istiyorlar.
Şubat'ta kendilerini Talibanlı yetkili olarak tanıtan kişiler, Mezar-ı Şerif'te üç kadın gazeteciyi, "Dikkatli olun, eğer televizyonda kendinizi sergilemeyi sürdürürseniz aile üyelerinizi kaçırırız" sözleriyle tehdit etti. Gazeteciler hâlâ korumasız.
Teslime Nesrin yine polis korumasında
Hindistan'da yazar Teslime Nesrin, aldığı tehditlerden, Kasım 2007'ten bu yana yeniden polis korumasında yaşamaya başladı.
Arap Kadınlarla Dayanışma Derneği'nin kurucusu olan Mısırlı yazar Neval Saadavi'nin (Nawal Saadawi) durumu da çok farklı değil: Tehditler alan ve yargılanan Saadavi, ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Yazar şimdi Avrupa'da yaşıyor.
Arjantin'de yazarın evine gidenler fişleniyor
Arjantin'de Vaca İnternet Haber Ajansı ve MU gazetesi kurucusu Claudia Acuña da, Başkent Buenos Aires'teki seks işçiliğinde bazı yetkililerin de parmağının bulunduğunu iddia ettiği için, polis Temmuz ayında evine gelenlerin kimlik bilgilerini topladı. (EÖ/GG)