Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) yayımladığı anket sonuçlarına göre, kadın gazetecilerin yüzde 66’sı sanal ortamda cinsiyetçi saldırıya uğradı.
Sonuçlara göre, bu saldırıların yarısı hakkında şikayetçi olundu ve vakaların sadece yüzde 13'ünde tacizci tespit edilip yargılandı.
IFJ anketinden elde edilen ilk sonuçlar, sanal ortamdaki saldırıların kadın gazeteciler üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Saldırılar kadınlarda psikolojik travmaya neden oluyor ve kendilerini otomatik olarak sansürlemelerine yol açıyor. Saldırıya uğrayan kadınların yüzde 38’i otosansür uyguluyor.
“Tacizlerin temeli cinsiyet odaklı”
Kadın gazetecilere yönelik çevrimiçi tacizin temeli cinsiyet odaklı. Ankete göre, kadınlara sadece kadın oldukları için saldırılıyor, kadınlar fiziksel görünümleri nedeniyle aşağılanıyor ve tecavüz tehditlerine kadar varan birçok tehditle karşılaşıyorlar.
“Yüzde 14’ü tecavüz tehditlerine maruz kaldı”
Bulgulara göre, kadınların en az yüzde 48'i cinsiyetçi hakaret aldığını belirtirken, yüzde 46'sı cinsiyetleri nedeniyle işlerinin azaltıldığını söyledi. Buna ek olarak, kadın gazetecilerin yüzde 22'sine anonim kişilerden müstehcen görüntüler yollandı ve yüzde 14'ü tecavüz tehditlerine maruz kaldı.
Davasını IFJ'ye anlatan gazeteci Myriam Leroy, binlerce kez hakaret, tecavüz ve ölüm tehdidi aldığını, bu saldırıların çoğunun cinsel çağrışımlı olduğunu ifade etti.
Büyük bir sorun da cezasızlık
Anket, bu saldırıların büyük bir çoğunluğunun cezasız kaldığını ortaya koyuyor. Sanal ortamda tacize uğrayan kadın gazetecilerin yalnızca yüzde 53’ü saldırıları medya yönetimine, sendikalara veya polise bildiriyor ve şikayetlerin üçte ikisi hiçbir sonuç vermiyor.
“Temel hedef gazetecileri susturmak”
Uğradığı saldırılar karşısında dava açmayan kadın gazetecilerin yüzde 75'i, bunun bir işe yaramayacağını düşündüğü için dava açmadığını söylüyor. Mağdurların yüzde 23'ü de durum “çalışmalarını etkilemesin diye” davacı olmak istemedi. IFJ, sanal ortamdaki tacizcilerin temel hedeflerinden birinin gazetecileri susturmak olduğuna dikkat çekti.
"Psikolojik sorunlara da neden oluyor"
IFJ raporuna göre, kadın gazetecilerin yüzde 63’ü uğradığı saldırıların kaygı, korku ya da stres gibi psikolojik etkileri olduğunu söyledi. IFJ’ye konuşan Belçikalı gazeteci Florence Hainaut uğradığı saldırılar karşısında büyük bir korku yaşadığını ve birkaç hafta boyuna evden bıçakla çıktığını ifade etti.
Anket hakkında konuşan IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger şunları söyledi:
“Sosyal medya tüm gazetecilerin görüşlerini ifade edebilecekleri ve çalışmalarını özgürce ve korkmadan yayınlayabilecekleri bir alan olmalıdır. Mevcut yasaların uygulanmasını talep ediyoruz ve gerektiğinde çevrimiçi taciz mağdurlarını savunmak ve tacirleri işledikleri suçlardan sorumlu kılmak için dijital çağa uyarlanmış yeni yasaların yürürlüğe girmesini talep ediyoruz.
“İşverenlerin şikayetleri ciddiye almalarını, tacizin rapor edilmesini sağlamalarını ve istismarı durdurmak için harekete geçmeleri için uygun prosedürlere sahip olmalarını istiyoruz. (OI/EMK)
* Bu raporu Ogün Işık Türkçe'ye çevirdi.