Gazeteci-yazar Berat Günçıkan ve İstanbul Life Yayın Yönetmeni Efnan Atmaca, Okuldan Haber Odasına (OHO) öğrencileriyle gazetecilik deneyimlerini paylaştı.
Yaygın medyanın reflekslerinin, işleyiş mekanizmasının ve kadın gazetecilerin sorunlarının tartışıldığı oturumda, katılımcılar gazetecilerin sendikalaşamama sorununa da değindi.
"Muhabirler görünür olmak için savaş çığırtkanlığı yapıyor"
"Ben tarafsız bir gazeteciliğe inanmıyorum. Bu sırada insandan taraf olmayı önemsiyorum" diye sözlerine başlayan Günçıkan "Gazetecilik bir taraftan insani sorumlulukların yerine getirildiği bir meslek iken, bir taraftan da kişisel tatminler de söz konusu oluyor. Muhabirler görünür olmak ve sistemin ve rekabetin içinde varolmak adına haber değiştirme, çarpıtma gibi şeylerin peşine düşüyorlar. Böylece gazetecilik kimliklerini yitirerek, kendilerini bir güç olarak sunmaya başlıyorlar. Bunlar yapılırken unutulan şey, gazeteciliğin de bir iş ve işçilik olduğu" diye konuştu.
Atmaca ise konuşmasında gazetecilikten dergi yönetmenliğine evrilen deneyimlerini anlattı: "İlk defa bir dergide çalışmaya başladığımda, yapmak istediğim şeyleri gerçekleştiremeyeceğimi düşünmüştüm. Ama dergicilik gazeteciliğe göre daha rahat bir alan. Özellikle aylık dergilerde, haber yetiştirmek için bir zaman kısıtlamanız yok. Bunun dışında, dört-beş sayfalık haberlerde, anlatmak istediklerinizi haberiniz sansüre uğramadan satır aralarına sokabiliyorsunuz. Bence medyada en kötüsü otosansür."
Kadın gazetecilerin de örgütlenmesi gerek
Konuşmaların ardından gerçekleşen tartışmada ise gazetecilerin sendikalaşamama sorunu ATV-Sabah grevi üzerinden tartışılırken, kadın gazetecilerin sorunları da konuşuldu.
Günçıkan, Türkiye'de bir kadın gazeteciler örgütü olmamasına dikkat çekerken, Atmaca "yönetimde söz sahibi olan kadın gazetecilerin de erkek egemen ve cinsiyetçi anlayışı benimsediklerinin" altını çizdi. (ÇT)