Fotoğraf: UNESCO
Uluslararası Gazeteciler Merkezi (ICFJ), Sheffield Üniversitesi’yle birlikte 15 ülkede 1000'den fazla kadın gazeteciyle bir araştırma yaptı.
Dünya çapında kadın gazetecilerin karşılaştığı zorlukları aydınlatan bu araştırmaya göre kadın gazetecilerin büyük çoğunluğu çevrimiçi taciz ve tehditlere maruz kalıyor.
Kadın gazetecilere yönelik çevrimiçi şiddet, basın özgürlüğüne yönelik en ciddi küresel tehditlerden biri. Ayrıca kadın muhabirlerin öldürülmesine katkıda bulunan bir konumda.
Araştırmaya göre çevrimiçi ortamlarda ataerkil normlar agresif bir şekilde güçlendiriliyor. Bunun sonucunda da kadınlara yönelik çevrimdışı şiddet artıyor. Bulgulara göre:
- Küresel olarak ankete katılan kadın gazetecilerin yaklaşık dörtte üçünü işleri nedeniyle çevrimiçi şiddete maruz kaldı.
- Ölüm tehditleri de dahil olmak üzere fiziksel şiddet tehditleri yüzde 25 ve cinsel şiddet yüzde 18 olarak belirlendi.
- Yüzde 13'ü çocuklar ve bebekler de dahil olmak üzere kendilerine yakın olanlara yönelik şiddet tehditleri aldı.
- Ankete katılan kadın gazetecilerin neredeyse yarısı – yüzde 48’i – istenmeyen özel sosyal medya mesajlarıyla taciz edildiğini bildirdi.
Çevrimiçi taciz, çevrimdışı saldırı
Araştırma ayrıca dijital taciz ve tehditlerin nasıl çevrimdışı saldırılara yol açtığını gösteren bir haritalandırma da içeriyor.
Örnekler arasında Meksika’da Gutiérrez Zamora belediye başkanının oğlunun çevrimiçi tacizini kınayan Meksikalı gazeteci María Elena Ferral'ın öldürülmesi yer alıyor.
"Ulusal bir kum torbası haline getirildim"
Araştırma kapsamında görüşülen isimlerden birisi milyonlarca Facebook kullanıcısına ait kişisel verilerin İngiltere merkezli danışmanlık firması Cambridge Analytica tarafından büyük ölçüde siyasi reklamcılık amacıyla nasıl gizlice toplandığını ifşa eden gazeteci Carole Cadwalladr.
Araştırama ekibin analizine göre, Cadwalladr Aralık 2019 ile Ocak 2021 arasında 10 bin 400 ayrı bariz istismar vakasının hedefi oldu.
Ekip saldırıların son derece cinsiyetçi olduğunu ve gazeteciyi hem kişisel hem de profesyonel düzeyde "aşağılamak, küçümsemek ve itibarsızlaştırmak" için tasarlandığını tespit etti.
Cadwalladr, araştırmacılara benzer şeyler birkaç yüz yıl önce yaşansa kazığa bağlanarak nasıl yakılacağından bahsetti. Kendisinin nasıl “ulusal bir kum torbası” haline geldiğini anlattı.
"Politika yapıcılar önlem almalı"
Araştırmanın Birleşik Krallık kolunda görevli olan Prof. Kalina Bontcheva “Raporumuz, şu anda kadın gazetecilere yönelik şiddet düzeyinde bir kriz noktasında olduğumuzu ortaya koydu” dedi.
Bontcheva "Çalışmaya katılanların büyük çoğunluğu çevrimiçi şiddete maruz kalan kişiler. Bu nedenle İngiltere'de politika yapıcıların toplumda bu kadar önemli bir iş yapanların hayatlarını korumak için acilen harekete geçmeleri gerekiyor” diye konuştu.
(HA)