Almanya'nın önde gelen kadın gazetecileri; medyada üst düzey pozisyonların en az yüzde 30'unun kadınlara tahsis edilmesi yönünde bir kota konulması için kampanya başlattı.
Zete'nin haberine göre yüzlerce kadın medya çalışanı, sektördeki yöneticilik pozisyonlarının yüzde 30'una kadınların getirilmesi konusunda güvence talep ediyor.
Pro Quote ismini verdikleri kampanya çerçevesinde bir araya gelen kadın gazeteciler, ülke çapındaki 250 medya yöneticisi ve yayıncıya bir mektup gönderdi.
Mektupta, Almanya'daki 360 günlük ve haftalık yayında yönetici olarak çalışan kadınların oranının yalnızca yüzde iki olduğu belirtildi. Televizyon yayıncılığında ise, 12 yöneticinin sadece üçünün kadın olduğu söylendi. Medyada en çok erkek gazetecinin görev yaptığı yayının ise haber dergileri olduğu vurgulandı.
"Yasa olmadan imkânsız"
Kampanyanın öncülüğünü ülkenin önde gelen kadın gazetecileri yapıyor. Bu gazetecilerin oluşturduğu gruptan yapılan ortak açıklamada; "Artık bu durumu değiştirme zamanı. Beş yıl içinde, editoryal departmanlardaki yönetici kadrolarının en az yüzde 30'unun kadınlara ayrılmasını talep ediyoruz" denildi.
Almanya'nın ünlü politik talk show'cularından Anne Will, yasal bir kota konulmadan kadınların üst mevkilere yerleşebilmesinin imkânsız olduğunu söyledi.
Kampanyaya destek veren isimlerden Deutsche Welle'nin şef editörü Dagmar Engel ise; bir kadın yöneticinin medyada başarılı olabileceği konusunda kendini örnek gösterdi: Hey bana bakın, işe yarıyor"
Sol görüşlü Taz gazetesinin editörü Ines Pohl, kendisinin günlük Alman gazetelerinde nadir rastlanan bir örnek olduğunu, gazetesinin kadınları desteklemek için kendisine bu görevi verdiğini söyledi.
İngiltere'de makaleler yüzde 78'i erkeklerden
Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen'in de gündeme getirmesiyle birlikte, tüm şirketler için kadın çalışan kotası konusu ülkede tartışılmaya başlanmıştı.
Geçtiğimiz aralık ayında Guardian'da görev yapan gazeteci Kira Cochrane'in konuyla ilgili çalışması büyük ses getirmişti. Cochrane, İngiliz gazetelerinde bir ayda yayınlanan makalelerin yüzde 78'inin erkekler tarafından yazıldığını, mülakatların yüzde 72'sini erkeklerin yaptığını, Radio 4'teki Today adlı programın muhabirlerinin ve konuklarının yüzde 84'ünün erkek, yüzde 16'sının kadın olduğunu ortaya koydu. (IC)