Milletvekillerinin yüzde 4.4'ü kadın. Ankara temsilciliğinde ise kadın gazetecileri umutlandıran bir haber Sabah'tan geldi.
Sabah gazetesinin Washington temsilciliğinden Ankara Temsilciliğine getirilen gazeteci Aslı Aydıntaşbaş, basın tarihinde bu göreve getirilen çok az sayıdaki kadından biri oldu.
Akşam gazetesinde Nuray Başaran ise, hala Ankara temsilciliği görevini sürdürüyor.
Aydıntaşbaş, medyada kadınların yönetici konumlara gelmesinin, diğer kadınların önünü açacağını düşünüyor.
Medyadaki erkek yönetici bolluğundan göze korkup, ancak bir yere kadar yükselebilirim diyen, Rosalind Coward'ın "Şu Hain Kalplerimiz" kitabında çok güzel anlattığı gibi "çocuk da yaparım kariyer" de diyen kadınların, çekişmeli iş ortamından kaçıp "huzurlu yuvalarına sığındıkları" günlerde, Aslı Aydıntaşbaş, biz kadın gazeteci ve muhabirleri umutlandırıyor.
Kadınlar medyada "tabuları yıkıyor"
Aydıntaşbaş, yoğun temposunda vakit ayırıp bianet'in sorularını yanıtladı, kadın gazeteci ve Ankara temsilcisi olmanın zorluklarını anlattı.
Gazetelerin yönetimlerinin karar verici konumlarında kadınların çok az görev almasının Türkiye kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) de "olağan" bir durum olduğunu doğrulayan Aydıntaşbaş şöyle konuşuyor:
* Yine de son yıllarda kadınların sayfa sekreterleri ya da muhabirlikten başka görevlerde de yer almaya başladı. Kadınlar özellikle televizyonlarda, görüntüleri nedeniyle de tercih edilirken şimdi kadın genel yayın yönetmenlerini, yazı işleri müdürlerini görebiliyoruz.
* Kadınların bu görevlere getirilmelerini engelleyen cam tavan *, daha çok kadının bu işleri yapabileceğini göstermesiyle kırılabilir.
* Sabah gazetesinde, Yayın Koordinatörü Şule Talu, Yazı İşleri Müdürü Balçiçek Pamir ve şimdi de Ankara temsilciliğinde bir kadın görev alıyor. Artık kadınların sadece belli görevlerde yer alacağı tabusu kırılıyor.
* Parlamento ve diplomasi muhabirleri içinde bir çok kadın gazeteci var. Kadınların bu alanda görev almaya başlaması, profesyonelleşmesi çok önemli. Belki 20 yıl önce yazı işlerinde bir ya da iki kadın görebilirken, bugün toplantılarda daha çok kadın görmek beni sevindiriyor.
* Basında yönetici olmak için, hızlı karar alma gerektiğinde insanlarla sert bir tartışmaya girmeyi göze almak gerekiyor. Karar verme sürecinde hata yapmayı göze alarak, tereddütsüz ve çoğu zaman uzlaşmaya varmadan, savunduğunuz kararı diretmeniz gerekebilir. Ama kadınlar, aile ve toplumda uzlaşmacı, alttan alacak yapıda olacak şekilde, erkeklerin arkasındaki ikinci insan olarak yetiştiriliyor.
* Gazetecilik yaparken cinsiyete bağlı kimliğimi öne çıkarmıyorum ama, tabii ki kadın gazeteci olarak çalışıyorum. Ankara temsilcisi olarak, geceleri yemekli toplantılara katılmam gibi durumlar söz konusu olacak. İnsanların buna nasıl tepki vereceğini göreceğiz. Tabii ki cinsel kimliğimle gazetecilik yapmayacağım ama bu alanda ilk kadın gazetecilerden olduğum için karşımdaki insanlara bu durum farklı gelebilir.
"İnsan hakları haberlerinin yer almasına çalışıyoruz"
Aydıntaşbaş'a BİA2 hak haberciliği izlemesi Haziran raporunda Sabah gazetesinin son sırada yer aldığını hatırlattığımızda "Sabah gazetesi, kadın hakları haberlerini, özellikle namus adına işlenen cinayetleri bir çok kez manşetine taşıdı. İnsan hakları haberlerine de gerektiği gibi yer verilmesine dikkat edeceğim" diyor.
Aslı Aydıntaşbaş kimdir?
1971 doğumlu olan ve Robert College'den mezun Aydıntaşbaş, üniversiteyi Amerika'da Bates College'da okudu. Lisedeyken Cumhuriyet Gazetesi'nde stajyer olarak çalıştı. Bu arada Bosphorous Chronicle adlı okul gazetesinin editörlüğünü de yapıyordu. Profesyonel gazeteciliğe Yeni Yüzyıl gazetesinde muhabirlik yaparak başladı.
Yeni Yüzyıl'dan sonra ABD'de, NTV ve Radikal'e muhabirlik yaptı. Bu arada New York Üniversitesi'nde gazetecilik ve Ortadoğu üzerine yüksek lisansını tamamladı.
Gazeteciliğe iki yıl ara veren Aydıntaşbaş, son 7 yılını ABD'de geçirdi. Sabah'ın Washington'da temsilciliğini yaptı. Bu sırada New York Times, Wall Street gibi gazetelerde haber ve makaleleri yayınlandı. Başta CNN olmak üzere birçok televizyon kaynağının Irak, Türkiye ve Ortadoğu konularında görüşlerine başvurdukları bir isim oldu.
* cam tavan/görünmez engel
(ing. glass ceiling)
İşyerlerinde, eğitimlerinde ve uzmanlıklarına bakılmaksızın ya da ayrımcılığı önlemeye yönelik yasa ve yönetmeliklere aldırmaksızın, hatta istihdam kalıplarında kadın sayısını arttırmaya yönelik olumlu eylem (pozitif ayrımcılık -ö.g.) uygulamalarına rağmen kadınları meslekte üstün mevkilere yükselmekten alıkoyan ve çoğu kez bir "kıdemli erkekler" şebekesinin işbirliğiyle yürüyen ayrımcı davranışların toplam etkisi.
(IPS İletişim Vakfı'nın yayımladığı Gazeteciler İçin Cins Bakışı Sözlüğü'nden)
- konuyla ilgili: www.bianet.org/2004/07/14/38953.htm
www.e-kolay.net/kadin/ana_detay.asp?MainID=358&PID=1197&haberID=205202 (ÖG)