Kadın gazeteciler, haber sırasında iki kadın muhabire yumruğunu kaldıran ve davranışını “Erkek adam sinirlenince ne yapar?” diye açıklayan erkek kameramanı StarTv önünde protesto etti.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın Komisyonu’nun düzenlediği eyleme DİHA, ETHA, bianet, imc tv, Özgür Gündem, Özgür Gelecek ve Özgür Gençlik Gazetesi’nden kadın gazeteciler destek verdi.
“Evde, işte, sokakta, medyada erkek şiddetine son” yazılı pankartının ve "Sen bizi bir de sinirlenince gör", "Star Tv lêborîna xwe ji jinan re bixwaze", "Erkek medyaya geçit yok" dövizlerinin taşındığı eylemde “Star TV şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Erkek medyaya geçit vermeyeceğiz”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı.
TGS adına yapılan açıklamayı okuyan Duygu Ergen “Sıcak haber takibinin yapıldığı olaylarda kadın gazetecilerin her gün yaşadığı benzer şiddet olayları bizi sindiremeyecek. Evde, işyerinde, sokakta, medyada… hayatın her alanında erkek şiddetine ve egemenliğine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
“Erkek adam sinirlenince ne yapar?”
13 Mart’ta sağlık çalışanlarının İstanbul'daki basın açıklaması sırasında, Star TV’de çalışan erkek bir kameraman Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Zuhal Atlan’ı iterek önüne geçmiş, Atlan'a ve buna tepki gösteren ETHA muhabiri Nur Yüce’ye yumruğunu kaldırmıştı.
Atlan'ın ve alandaki diğer basın çalışanlarının “O yumruğun anlamı neydi?” sorusuna ise “Erkek adam sinirlenince ne yapar?” yanıtını vermişti.
Olayın ardından aralarında bianet muhabiri Beyza Kural’ın da bulunduğu iki kadın muhabirin konuştuğu kameraman “Yumruğunu sıkmadığını, önemli bir şey yaşanmadığını, herkesin meslektaş olduğunu” söylemişti.
Kameramanla birlikte çalışan bir kadın muhabir ise kadın meslektaşlarına "işlerini engelledikleri" yönünde tepki göstermişti.
"Kadın gazeteciyiz, alışın her yerdeyiz"
Basın açıklamasını okuyan Duygu Ergen “Erkek kameraman kaldırdığı yumruğun gerekçesi olarak erkekliğini gösterdi, şiddeti erkekliği ile açıklamaya çalıştı” dedi.
Yaşanın ilk olmadığını söyleyen Ergen, şöyle konuştu:
“Bu yaşananlar ilk değil. Gazeteciler olarak haber sırasında karşılaştığımız şiddetin de cinsiyeti var. Genellikle kolluk kuvvetlerinin uyguladığı bu şiddeti ne yazık ki zaman zaman erkek meslektaşlarımızdan da görüyoruz.
“Yaşanan son örnekte erkek şiddetine neden erkek şiddeti dediğimizin canlı kanıtı olup, bizi uzun uzun açıklama yapma zahmetinden kurtardığı için, erkek kameramana teşekkür (!) ederiz.
“Biz kadın gazetecileriz; kameramızla, ses kayıt cihazımızla, kalemimizle ve kadınlığımızla her yerdeyiz. Star TV’nin erkek kameramanını ve aynı zihniyetteki herkesi buna alışmaya davet ediyoruz.
“Kameramanın yanında bulunan ve olay sırasında meslektaşını uyarmak yerine, kadın gazetecilere tepki gösteren kadın muhabiri ise, bir dahaki sefere bizimle yan yana durmaya çağırıyoruz. StarTv'yi de kadınlardan özür dilemeye çağırıyoruz.” (ÇT)