Dilekçeye, 20 Mayıs itibariyle 247 kadın ile 87 erkek çalışan imza atmıştı. İmza atanlar, Paris merkezinde çalışan kadınların dörtte üçünü, erkeklerin de yüzde 15'ini oluşturuyor.
2 Mayıs'ta yayımlanan basın bildirisinde sorun, "Daha çok düşük ücretli kategoride temsil eden kadınlar, mesleğin üst hiyerarşisinde yoklar" ifadesiyle ortaya konuyor.
Daha önce AFP'de Ankara temsilcisi olan, şimdiyse Fransa Haberleri bölümünde yazı işleri müdür yardımcılığı yapan Florence Biedermann, sorunun bir başka boyutuna değiniyor : "20 kadar müdürün görev yaptığı ajansta, sadece 2 kadın bu görevde bulunuyor".
Yazı işleri müdürlüğü görevinde kadınlara görev verilmezken dünyada, ajansın yüksek sorumluluk verdiği 130 kadrodan yalnızca 13'ü kadınlara ayrılmış.
Açıklamada şöyle deniyor :
"Bununla da bitmiyor : Tümü erkeklerin oluşturduğu redaktörlerin kurulunun Ocak 2002'den beri ülke dışındaki büroların başına görevlendirdiği 54 kişiden yalnızca 2'si kadın (Kinshasa ve Lizbon).
Vahim olan maaş uçurumlarından söz etmezsek, "dış bürolarda hiçbir kadın ne bölge müdürü, ne merkezde yazı işleri müdürü, ne haber müdürü, ne de genel müdür olarak atandı".
Kendisi de haftalık "Usine Nouvelle" (Yeni Fabrika) dergisinde çalışan Kadın Gazeteciler Derneği (AFJ) Başkan Yardımcısı Isabelle Germain, "Kadınların bu şekilde ayaklanması beni memnun ediyor" diyerek inisiyatiften duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu dergiden, kapanacak 12 kadroda şu an 11 kadın çalışıyor.
Kadın gazeteciler, 2001'de kabul edilen Gérisson Yasası'na dayanarak Sendika ile Kadın Erkek Eşitliği Müdürlüğü arasında görüşmelerin başlatılmasını istiyorlar.
Görüşmelerle, "kariyer farklarının kapatılması ve kadınların sorumluluk mevkilerine daha rahat erişimi" amaçlanıyor.
AFP yönetimi ise, yayımladığı bir yazı ile, "kendilerini de endişelendiren sorunun bilincinde olduğu"nu açıkladı. Görüşmelere açık olduğu açıklayan yönetim, 20 Mayıs itibariyle konu ile görüşmek isteyenlere randevu vermemişti.
AFP'deki bu durum, diğer işyerlerindeki durumu da yansıtıyor. Örneğin, tüm "Le Monde" redaksiyonlarında çalışan 327 gazeteciden 186'sı erkek (yüzde 57), 141'i ise kadınlardan (yüzde 43) oluşuyor. Üst kademelerde çalışan 91 gazeteciden sadece 30'u kadın.
(*) Lemonde.fr sitesinde Pascale Santi imzasıyla çıkan haberi Erol Önderoğlu Türkçeleştirdi.