Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın 25 yıllık tarihi ve çalışmaları, Tülin Tankut'un hazırladığı bir videoyla anlatıldı.
Gelecek kuşaklar için kadın hareketinin tarihine tanıklık yapmak ve "geçmişte ne olmuştu" sorusuna kadın bakış açısıyla yanıt verecek arşivlerin elde edilip korunmasını sağlamak için çalışan Vakıf, bu sene 25. yıldönümünü kutluyor.
Bu vesileyle hazırlanan 25. yıl tanıtım filminde, kütüphanenin kurulma amacına, kadınların tarihine dair bilincin önemine, kütüphanede bulunan arşivlere, kuruculardan Prof. Dr. Fatmagül Berktay ve Aslı Davaz’ın anlatımlarına yer veriliyor.
Kadın Eserleri Kütüphanesi nedir?
Kütüphanenin amacı “Kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri bugünün araştırmacılarına derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini de gelecek nesiller için saklamak” olarak tanımlanıyor.
Kütüphane, bu belgeleri kendi arşivlerine toplamanın yanısıra çeşitli sebeplerle edinilemeyen belgelerin yerlerini saptıyor ve bibliyografyalar, kataloglar hazırlayarak bu belgeleri kayda geçirmeye de çalışıyor. Bu kayıtlar sayesinde, varolmalarına karşın görünmez hale getirilmiş kadınların görünür kılınmasının sağlıyor.
Kadın kütüphanesinin arşivleri de geniş bir yelpazeye sahip; günceler, kadınların kişisel arşivleri, aile evrakları ve arşivleri, mektuplar, kadın örgütleri ve kampanyalarının kayıtları, sanat eserleri özgeçmişleri, biyografiler, slaytlar, filmler, video bantları, çizimler, afişler, efemeralar, sözlü tarih kayıtları, transkripsiyonlar, flamalar, rozetler, madalyalar, kalemler, tişörtler…
Kütüphane tüm bunlarla, kadınlara kendisine ait bir belgeyi tanımlama bilincini kazandırmak, kadınlarla belgeler arasında bağ kurulmasını da görev ediniyor.
25. yılda 1000 kişiden 25TL ve katları kampanyası
Kütüphanenin, kadın tarihini kaydını tutmaya ve yeni nesillere aktarmaya devam edebilmesi için de desteğe ihtiyacı var. Bu amaçla başlatılan “25. Yılda 1000 Kişiden 25TL ve Katları” başlıklı bağış kampanyası, İstanbul'un Haliç Fener semtinde bulunan ve Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis ettiği tarihi binanın bakım ihtiyaçlarının yanısıra, kütüphanenin özel arşivlerini de güçlendirmeyi amaçlıyor.
Kampanyanın sonunda, bağışta bulunan kişilerin isimleri listelenip, sanatsal bir tasarımla kalıcı bir belgeye dönüştürülecek. Yani kütüphaneyi destekleyenler de kütüphanenin bir parçası olacak. (ÇT)