İsviçre Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga, yeni göçmenlik yasasıyla ilgili yapılacak değişiklikleri açıkladı.
Düzenlediği basın toplantısı ile yeni yasada yapılacak değişiklikleri açıklayan Sommaruga, "Mevcut düzenlemede uyum sağlayanın aleyhine eşitsizlik var. Bu nedenle, yeni düzenlemede uyum sağlayanın destekleneceği bir sisteme geçildi" dedi. Hürriyet Planet'in haberine göre, uyum esasına göre hazırlanan yeni yasanın ilk aşaması bitti.
Göçmenlik ve Uyum Yasası'na ek olarak 23 Mart 2012'ye kadar beş ayrı düzenleme yapılacak olan yasayla birlikte, İsviçre'de oturma izni almak da yenilemek de zorlaşacak.
Yeni düzenlemeye göre kadın göçmenlerin uyumunun özel olarak desteklenecek.
Değişiklikler şöyle:
* Daimi ve geçici oturma izinlerinde dil bilme zorunluluğunun aynı sıra, İsviçre değerlerine uygunluk da aranacak.
* Bütün göçmenler için İsviçre dillerinden birinin (Almanca, Fransızca, İtalyanca, Romanş) bilinmesinin zorunlu olacak. Dil kursları teşvik edilecek.
* Trafikte hız yapan, kadın erkek eşitliğine inanmayan ve bu şekilde hareket eden bireylerin oturma izinleri yenilenmeyecek.
* Sosyal yardımla geçinen ve bunu yaşam şekli haline getiren, sürekli veya çok sık işsiz kalan işsizlik yardımı alanların oturma izinleri yenilenmeyecek.
* Aile birleşmelerinde, Avrupa Birliği (EU) Avrupa Serbest Ticaret birliği (EFTA) dışından (Türkiye gibi) gelen ülke vatandaşlarına dil ön şartlı birleşme uygulanacak. İsviçre dillerinden birini bildiğini kanıtlayamayan veya bir dil kursuna devamla belli düzeyde dil bildiğini belgeleyemeyen eşe oturma izi verilmeyecek. Bu şart 18 yaşını geçmiş çocuklar için de uygulanacak.
* Göçmenlerin uyumlarından kantonlar sorumlu olacak. İlk gelişten itibaren kanton idaresi göçmeni yönlendirecek.
* Göçmenler için getirilen bu şartların yanı sıra göçmenlerin uyumu için parasal destek artırılıyor. Parasal destek karşılığında uyum bekleniyor.
Göçmenler için ayrılan bütçe şu anda 86 milyon Frank (yaklaşık 1 milyon 800 bin TL) Bütçe payı artacak 2014 yılından itibaren yıllık bütçe 110 milyon Frank'a yaklaşık (2 milyon 200 bin TL) çıkartılacak.
Dil bilme zorunluluğu aranması Baselland gibi bazı kantonlarda geçtiğimiz yıllarda uygulamaya koyulmuştu. Daimi oturma iznine sahip, ama Almanca bilmeyen İngiltere vatandaşlarının, İsviçre vatandaşlığına geçme talepleri, dil bilmediklerinden reddedilmişti.
Kadın erkek eşitliği sağlandı mı?
İsviçre, kadın hakları konusunda 1970’den sonra gelişme gösterdi. Kadın erkek eşitliği konusunda atılan ilk önemli adım 1971’de kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesiydi. İsviçre Federal Anayasası’na 1981’de toplumsal cinsiyet eşitliği maddesi eklendi.
8. maddenin 3. paragrafında, “ Erkek ve kadının hakları eşittir, kanun bunu hukuksal ve pratik olarak, aile içinde, eğitimde ve iş yerinde teminat altına alır. Kadın ve erkek, eşit değerdeki iş için eşit ücret alırlar” dendi.
Ancak, The Federal Commission for Women's Issues (Kadın Sorunları için Federal Komisyon- FCWI ) tarafından belirtildiği gibi, İsviçre’de kadın erkek eşitliği konusunda atılması gereken adımlar var.
İş hayatında, yönetim, bilim ve politik alanda kadın ve erkek arasında temsil eşitliği hem nitelik, hem de nicelik açısından yetersiz. Kadın emeği, halen ücretsiz iş, ev/aile konusunda erkeğe kıyasla ön planda. (IC)