Kadın örgütlerinin karşı duruşlarından çıkan ikinci ve en önemli sonuç da, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi'nin toplantısından davet gelmesi oldu.
Güre: Kadın örgütleri yok sayılıyor
Kadın Dayanışma Vakfı (KADV) Serap Güre, TİSK'in sonuç bildirgesinde kadın örgütlerinin görmezlikten gelindiğini belirterek, "Ortak bir tavır oluşturduk, bildiri yayınladık ve imza kampanyası başlattık. Bugün sonuçlarını alıyoruz" diye konuştu.
Güre, KEİG'le ilgili olarak bianet'e "Gerek Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği 'Medeniyetler İttifakı'nda Kadın Kongresi'nde, gerekse TİSK'in zirvesinde, kadın istihdamına ilişkin çok şey söylenmeye çalışıldı. Tüm bu söylemlerde kadınların istihdamı için hiçbir şey yapılmadığı, bir tek kendilerinin bu sorunu çözebilecekleri gibi bir hava yaratılmak istendi" diyor.
TİSK kadın istihdamı zirvesini AB için düzenlemiş
Güre, kadın örgütlerinin girişimleri sonucunda TİSK'in sonuç bildirgesinin Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi'ne sunulmak üzere raporlaştırıldığını öğrendiklerini söylüyor.
"TİSK Kadın istihdamı zirvesini bu nedenle yapmış. İtiraz ettik ve eş başkanlığa itirazlarımızı gönderdik. Komite de kadın örgütleriyle görüşmeye karar verdi. 8 Mayıs'da bir araya gelinecek. "
Güre, yıllardan beri kadın istihdamı konusunda çalışıldığını ancak, kadına yönelik şiddetin en birincil sorun olarak öne çıktığına dikkat çekerek, "Oysa kadının istihdamı sorunları hep konumuzdu. Kadının iş yaşamına katılması onu ekonomik olarak da güçlendireceğinden hep gündemimizdeydi" diyor.
KEİG'in kongre kararı
TİSK'in sonuç bildirgesine karşı açılan imza kampanyasına 38'i aşkın kadın örgütüyle 50'ye yakın kadın da kişisel olarak destek verdiğini söyleyen Güre, sonraki gelişmeleri şöyle anlatıyor.
"Ne kadar doğru ve yerinde bir çalışma başlattığımızı aldığımız sonuç gösterdi. KEİG bu çalışmaların sonunda doğdu. 2 Nisan'da yaptığımız son toplantı da, sonbaharda konferans düzenleme kararı çıktı.
"Konferansın esas amacı yapılanların derli toplu bir şekilde ele alınması, kadın istihdamı ne durumda, ne tip engellerle karşı karşıya olduğunu ortaya koymak. Devletin ve yerel örgütlerin uygulamaları ne düzeyde? Yasalara göre gerçek uygulamalar nedir? Yasalar uygulanıyor mu? Tüm bu sorulara yanıt arayacağız ve kadın bakış açısıyla değerlendirme yapacağız."
KEİG katılımcıları
Aysun Sayın (Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi- AÜ-KASAUM), Ayşe Karaduman (Türkiye İstatistik Kurumu-TUIK Uzmanı), Belkıs Kümbetoğlu (Marmara Üniversitesi- M.Ü.), Ferhunde Özbay (Boğaziçi Üniversitesi -BOÜN), Gülay Aslantepe (Uluslararası Çalışma Örgütü-ILO Türkiye Ofisi), Gülay Günlük Şenesen (İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) , Hacer Ansal (Işık Üniversitesi.), İpek İlkkaracan Ajas (Kadının İnsan Hakları-KIH - Yeni Çözümler Vakfı; İstanbul Teknik Üniversitesi- İTÜ İşletme Fakültesi), Neşe Ozan (Friedrich Ebert Vakfı), Nurcan Baysal (Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu- UNDP), Selma Acuner (Avrupa Kadın Lobisi), Serap Güre (KADAV), Şemsa Özar (BOÜN), Yıldız Ecevit (Ortadoğu Teknik Üniversitesi-ODTÜ).(AD/KÖ)