Medyada durumuyla bağlantılı olarak sendikada kadın temsiliyetinde de bir dengesizlik olduğunu ifade eden İpekçi, sekiz Genel Merkez yöneticisinden sadece birinin kadın olduğunu söyledi.
TGS Başkanı İpekçi, "Bence kadınların olduğu yerde işler biraz daha etkinleşiyor. Kadınlar yeterince sendikal mücadeleye ilgi gösterseler en azından medya sektörü açısından çok daha iyi noktalara gelebiliriz" dedi.
Moriniere: Kadın yoksa, dengeli habercilik de olmaz
FİJ ve onun Avrupa birimi olan Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), 8 Mart için yaptıkları açıklamada, medya örgütlerinden kadınların önüne set çeken her tür ayrımcı muameleye son vermeye çağırmıştı.
FİJ Cinsiyet Hakları Kampanya Müdürü Pamela Moriniere, işyerlerinde kadınların azlığının, çalışma şartları ve kaliteli haberciliğe de zarar verdiğini açıklamıştı:
"Dünyanın yarısı, kasıtlı olarak ayrımcılığa uğruyorsa ve de ihmal ediyorsa, kimse medyadan dünya ile ilgili dengeli bir görüntü yansıtmasını beklememeli."
İpekçi: Türkiye'de üst düzey yönetici kadın, istisna
İpekçi, şube yönetimi ve genel merkez yönetiminde iken kadın gazetecilerin de yönetim kademesinde yer almasına daima dikkat ettiğini açıklayan İpekçi, "Kadın gazetecilerinde kendilerine özgü faklı sorunları var. Bu sorunlarını da savunabilmesi için bunun mücadelesini de vermeleri gerekiyor" diye konuştu.
Sendikanın işyeri temsilcileri arasında kadınların çoğunlukta olduğunu belirten İpekçi, üyeler içerisinde de kadın-erkek dağılımının aşağı yukarı eşit olduğunu söyledi.
FİJ'den Moriniere'nin medyada kadın sayısında artış yaşandığı tespitine katılan İpekçi'ye göre, "Son zamanlarda Türkiye'de kadınların üst düzey medya yöneticiliğine gelmesi genel bir eğilim değil, bir istisna."
"Ayrımcılık yok, kadınlar yönetime talip olmuyor"
TGS Başkanı, Türkiye'de medyanın genel sendikal durumdan bağımsız olmadığı görüşünde:
"Kadınların, medya ve sendikal kademelerde yer alması kadar, Türkiye'de sendikacılığın kendisi de bir sorun. Burada erkekler de cesaret edip giremiyorlar".
Kadınların sendikaların yönetim kademelerine gelmesinin sadece erkeklerden beklenemeyeceğini ifade eden İpekçi, kadın-erkek ayrımcılığı değerlendirilirken sadece insan hakları ihlali, cinsiyet ayrımı ve ücret dengesizliği şeklinde bir bakışın biraz kaba geleceğini düşünüyor :
"Cinsiyete göre bu tür bir ayrım söz konusu değil. Ama yönetim kademelerinde görev almalara baktığımız zaman farklılık işte orada göze çarpıyor. Kadın yöneticileri sadece erkekler seçemez. Talebin de onlardan gelmesi lazım".
İpekçi, şöyle görüşlerini sonlandırdı:
Türkiye'deki sendikacılıkta sadece kadınlar açısından değil erkekler açısından da bir ilgisizlik var. Çağrım sadece kadınlara değil, erkeklere de : Bu alanın boş bırakılmaması lazım."
Kadın: Dünyanın yüzde 52'si, haberlerin yüzde 21'i
FİJ açıklamasında, Dünya Hristiyan İletişim Derneği'nce düzenlenen 2005 Küresel Proje İzleme (GMMP) çalışmasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
70 ülkeden yüzlerce kişinin gerçekleştirdiği bir çalışma ile 13 bin yazılı, görüntü ve sesli haber derlendi. Bu çalışma, dünya nüfusunun yüzde 52'sini temsil eden kadınların haberlerin sadece yüzde 21'inde yer bulduğunu gösteriyor.
FİJ'in 110'dan fazla ülkede 50 binin üzerinde üyesi bulunuyor. (EÖ/KÖ)