Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, "basın yoluyla PKK örgütünün propagandasını yaptığı" iddiasıyla üç ay önce tutuklanan Rengê Hevîya Jinê kadın dergisinin sorumlu yazı işleri müdürü Gurbet Çakar'ı tahliye etmedi.
Kürtçe Türkiye yayın yapan tek kadın dergisi olan Rengê Hevîya Jinê'nin yetkilisi Çakar, Mart ortasında ifade vermek için gittiği Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nca tutuklanmıştı.
Özen: Üç davada ceza aldı
Diyarbakır E Tipi cezaevinde bulunan Çakar'ın avukatı Servet Özen, bianet'e gazeteci hakkında açılan beş dava bulunduğunu, "örgüt propagandası yapmak"tan Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görülen üç davadan toplam 3 yıl 9 ay hapis cezasına hükmedildiğini söyledi.
Basın davalarının PKK'nin hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın "Kürt halk önderi" olarak nitelendirilmesi, gazetede PKK militanlarının ve Öcalan resimlerine yer verilmesi nedeniyle açıldığı ifade edildi.
Bu dosyaları Yargıtay'a taşıdıklarını açıklayan Özen, müvekkilinin "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" iddiasıyla da yargılamakta olduğunu, tutuklu bulunduğu bu davaya da 1 Temmuz'da devam edileceğini bildirdi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, dün (10 Haziran) görülen davada Çakar'ı tahliye etmeyi reddetti.
Avukat, Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesinden açılan bir yargılamanın da 17 Haziran'da süreceğini ifade etti. Dergi yayınına Kasım 2007'de başlamıştı.
Çakar, geçtiğimiz günlerde askerlerin tacizine uğradığını belirterek diğer tutuklularla birlikte İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'ne başvurmuştu.
Üç sorumlu müdür de mahkum
Derginin ilk sorumlu müdürü Sultan Sonsuz, "propaganda"dan hakkında açılan beş davanın birinde bir yıl üç ay hapse mahkum edilmişti. Sonsuz hakkında toplam dört yıl dokuz aydan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Ardından bu görevi devralan Ruken Aktaş'ın ise üç yıl dokzu ay hapsi isteniyor.
Aktaş'ın bu üç dosyası Yargıtay'a taşınırken bir davası takipsizlikle sonuçlandı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Aktaş'tan sonra göreve başlayan Sibel Esmer'i aynı gerekçeyle bir yıl üç ay hapisle cezalandırdı. Bu karar da temyiz edildi. (EÖ)