Bu sayıdaki değişmezlik, ilgide bir azalma veya bir sendeleme değil, tam tersine dergicilikteki istikrarlı başarının göstergesi. Günde 31 milyon Fransız insanı, toplam nüfusun üçte ikisine tekabül eden oranda magazin dergilerini izliyor.
Kadınlar 7.3, Erkekler 6.5 çeşit dergi izliyor
Kadınların izledikleri dergiler erkeklere göre daha fazla çeşitlilik gösteriyor: Haftalık "CB News" dergisinin 4 Mart'ta duyurduğu araştırmasına göre, erkekler ortalama olarak 6.5, kadınlar ise 7.3 çeşitli dergiyi takip ediyor. 7 dergi izleyen kadınların oranı yüzde 36 iken erkeklerde oran yüzde 28.
Gazete tiraj kayıpları Kadın dergilerine yarıyor
Kadınların tercihi süreli dergiler, daha elitist olarak değerlendirilen günlük gazetelere göre daha çok tabana sesleniyor. Söz konusu gazetelerdeki tiraj kayıpları da dergilere yarıyor. Bir araştırma şirketi yöneticisi, "Örneğin, 'France Soir' gazetesi bir milyon tirajını gerçekleştirdiği dönemde dergiler bu kadar satış yapmıyordu" tespitinde bulunuyor.
TV programlı haftalık dergi tirajı 16 milyon
Fransa'da televizyon programlarının tanıtımına yer veren dergiler özellikle kadınların tercihi. Kadın okurların artışında dergilerin televizyon programlarına yer vermelerindeki başarının rolü büyük.
Fransa Avrupa'da en özgün örnek. "Télé Câble Satellite Hebdo" Genel Yayın Yönetmeni François Viot, "Fransa'da televizyon programlarına yer ayıran dergilerin haftalık tirajı 16 milyon" diyor. Araştırıldığında ise, haftalık TV program dergilerinin ve günlük gazetelerin TV eklerini çoğunlukla kadınların okuduğu ortaya çıkıyor.
Kadın ve erkekte okuma farklılığı
Kadına hitap eden basında ve genel basında kadın siyasetçilerin yeri konusunda karşılaştırmalı çalışmasıyla tanınan Nantes Üniversitesi Siyasal Bilimler öğretim üyesi Frederique Matonti, "Okuma alışkanlığındaki farklılıklar temelde kadın ve erkeğin haftalık programıyla yakından ilgilidir" diyor. Matonti, "Kadınlara hitap eden haberlerin fazlalığı" gibi gerekçeler göz önünde bulundurulsa dahi tahlilin değişmeyeceğini açıklıyor.
Kadın sadece kadın dergisi okumuyor
Fransız kadını geleneksel bir sınıflandırmayla "kadın" kategorisinde değerlendirilen dergilerin dışındaki yayınlarla da git gide daha fazla ilgi gösteriyor. Halen Fransa'nın en önemli dergisi "Femme Actuelle"i ve yüzde 5 okur kaybına uğrayan "Elle" i tercih etmeyi sürdürüyorlar. Ancak bu da yeterli değil. 2001'de en büyük yükselişi gerçekleştiren "Courrier İnternational" (Le Monde Grubu) dergisinin başarısı buna bir örnektir.
Okur kitlesinde yüzde 24.6 yükselme yaşayan dergiyi okuyanlar arasında neredeyse bir denge gözleniyor. Erkek okurlar 489.000 ile kadınlar 351.000 arasında az bir fark gözleniyor.
Kadın konularda uzmanlaşma etkiliyor
Sonuç olarak, uzman editörlerin sayısındaki artış da, dergi pazarını gelişmesinde önemli bir etken: 2001'de 400 yeni dergi yayın hayatına atıldı. Üstelik 31 dergi de okur sayısını artırmada anlamlı bir yükselişe geçmişti.
Dergiler rekabetten kolay etkilenmiyor
Dergicilik sektörünün, İnternet gibi yeni medyaların yarattığı rekabetten etkilendiği pek söylenemez. Ne yayın ne de reklam kaynakları açısından bu söylenebilir.
Üstünlük TV basınında
İzleme: 15 yaşından büyük 45.7 milyon kişi, satışı AEPM tarafından ölçülen 146 dergiden en az birini okuyor. Fransızlar ortalama olarak 6.9 çeşitli dergi okuyor. 31 milyon kişi,günde bir dergiyi evinde okuyor.
Haftalık dergiler
Fransa'da en çok okunan 6 haftalık dergiden 5'i haftalık TV program dergisi. "TV Magazine" 13 milyon 173 bin okur, "Télé 7 jours", 8 milyon 830 bin okur, "Télé Z" 8 milyon 656 bin okur, "Femme Actuelle" 8 milyon 151 bin okur, "Télé Loisirs" 7 milyon 775 bin okur ve "Télé Star" 7 milyon 71 bin okur.
Aylık ve 15 günlük dergiler
TV programına yer verenler yine en çok okunan dergiler arasında yer alıyor. "Plus", Canal + kablolu yayın abonelerinin aylık dergisi 11 milyon 778 bin okura ulaşıyor. Bu dergiyi ise 6 milyon 875 bin okur ile aylık "Canal Satellite Magazine" takip ediyor. (EÖ/NM)