"Kadın Cinayetleri Önlenebilir" kampanyasının ilk adımı olan Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Konferansı 27-28 Kasım tarihlerinde düzenleniyor.
Konferansta 2009-2013 yıllarını kapsayan Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması'nın sonuçlarının ve kadın cinayetleriyle mücadele deneyimlerinin paylaşılacak ve Kadın Cinayetleri Acil Eylem Planı oluşturulacak.
Ayrıca kampanya çerçevesinde hazırlanan "Kadın Cinayetlerini Haberleştirme Kılavuzu" medyanın dikkatine sunulacak.
Konferans İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşecek.
Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması
Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver ile birlikte beş kişilik bir ekibi, 2009-2013 yılları arasında gerçekleşen kadın cinayetlerini veri analizi, dava ve medya analiziyle inceledi.
Araştırmanın saha çalışması Ankara, Adana, İzmir, Trabzon, Van, Diyarbakır ve İstanbul'da yapıldı.
Öldürme bahanesi “reddedilme”
Araştırma, kadın cinayetlerinin temelde kadın-erkek eşitliğinin reddi ve cinsiyetçilikten kaynaklandığını, birçok kurum ve kesimin açık veya örtük onayıyla işlenen örgütlü, sistematik ve politik cinayetler olduğunu gösteriyor.
Tanrıöver ve ekibi, “Kadın cinayetlerinin, kadınlar üzerinde mutlak tasarrufları olduğunu varsayan en yakınlarındaki erkekler tarafından, bu egemenliğe, baskıya karşı koyan, itaat etmeyen kadınlara karşı işlendiğini bir kez daha ortaya koydu” diyor.
Her iki katilden/cinayetten birinin "bahanesi" ayrılma, reddedilme, kıskançlık; “Yani kadınların ayrılma, reddetme ve özgür seçim hakkı yok”.
Araştırma, 2009-2013 yılları arasında 949 kadın cinayetinin işlendiği Türkiye'de, her beş kadından birinin sokakta veya kamuya açık alanda katledildiğini de ortaya koyuyor.
Cinayetler önlenebilir
Araştırmadan bir başka önemli bulgu: Birçok kurum ve kesimin açık veya örtük onayıyla, erkeklere verilen bir tür "öldürme ehliyeti"yle, göz göre göre gelen cinayetlerin, politik irade ve etkin uygulamalarla; kadınların güçlenmesi ve dayanışmasıyla önlenebileceği…
Konferansta, bir eylem planı öneren araştırmanın tüm sonuçlarıyla birlikte, bütün bunlar tartışmaya açılacak.
Haber yazım kılavuzu
Araştırma aynı zamanda kadın katillerinin, cezalarını azaltmak için kimi zaman kendilerini tutuklayan kolluk güçlerinden fikir aldıklarını; kimi zaman da cinayetleri haberleştirirken meşrulaştıran medyadan esinlendiklerini; anlık öfkeyle öldürmekten çok incelikle hesaplayarak kadınları öldürdüklerini gösteriyor.
Tüm bu bulgular Kadın Cinayetleri Haberleştirme Kılavuzu ihtiyacını ortaya koyuyor.
Kadın gazetecilerin de katıldığı Medya Çalışma Grubu'yla birlikte hazırlanan kılavuz da konferansta paylaşılacak ve daha sonra medya çalışanlarının dikkatine sunulacak.
27 Kasım'da gerçekleşecek "Kadın Cinayetleri Nasıl Haberleştiriliyor? Nasıl Haberleştirilmeli" başlıklı oturumda, bianet kadın ve LGBTİ haberleri editörü Çiçek Tahaoğlu ve Emel Armutçu, Feyza Akınerdem, Göksel Göksu ile Sibel Yükler konuşacak.
Eylem planı son halini alacak
Filmmor Kadın Kooperatifi'nin Van Kadın Derneği, Ceren Kadın Derneği, İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, KAMER Vakfı, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile hazırladığı Kadın Cinayetleri Acil Eylem Planı, konferansta son halini alacak.
Avrupa Birliği ve Heinrich Böll Stiftung Derneği'nin desteğiyle yapılan konferans herkesin katkı ve katılımına açık. Konferans ile başlayacak Kadın Cinayetleri Önlenebilir kampanyası ile tüm merkezi ve yerel yönetimler, medya ve kamuoyu, kadın cinayetlerini önlemek üzere harekete geçmeye, Kadın Cinayetleri Acil Eylem Planı'nı hayata geçirmeye çağrılacak. (ÇT)