İzmir Ekonomi Üniversitesinin düzenlediği 2. Uluslararası Kadın Çalışmaları Konferansı 12-14 haziran tarihleri arasında “Cinsiyet ve Pozitif Ayrımcılık:Destekleyici mi? Engelleyici mi?” başlığı altında İzmir Ekonomi üniversitesi salonlarında gerçekleştirildi.
İzmir’de Akademisyenler Gözüyle Kadın Çalışmaları
İkinci gün, Ege Üniversitesi'nden Nurselen Toygar ve CHP parti Meclisi üyesi Tülay Özüerman, eski Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanları Melda Bayer ile Güldal Akşit ve T.B.M.M. Başkan Vekili Meral Akşener konuşmalarını tamamladıktan sonra soru cevap bölümüne geçildi.
Bir izleyicinin “Sizce 10 yıl sonra Türkiye’ de kadınların durumu nasıl olur?" sorusuna cevap sırası CHP Parti Üyesi Tülay Özüerman’a geldiğinde oturum başkanı Tunçdan Baltacıoğlu, “Burada siyaset yapmanıza izin veremem” diyerek müdahale edince gerginlik yaşandı.
CHP’li kadınlar protesto amaçlı panelistlerin masasına yürüyüp tartışarak sözlerinin kesilemeyeceğini söylediler.
Daha sonra sözünü tamamlamak isteyen Özüerman’ın mikrofonunun sesi Baltacıoğlu’nun işaretiyle kesilince gerginlik yükseldi.
İkinci panelde İzmir Ekonomi üniversitesi'nden Tijen Harcar ile Mizyal Akımsar, İzmir Sanayiici ve İşadamdaları Derneği (İZSİAD) adına İlknur Denizli, B-fit A.Ş.'den Bedriye Hülya ve İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şerife Eren, "Türkiye’de Kadın Liderler ve Girişimciler Gözünden Pozitif Eylem" konusunda , iş yaşamlarında yaşadıklarını anlattılar.
Eren, aileden, "patron kızı" olarak iş yaşamına başladığı için bu tür zorluklar yaşamadığını ancak hem anne ,hem çalışan kadın olmanın zorluklarını diğer çalışan kadınlar gibi yaşadığını ,her şeye rağmen okuyup araştırmaya, spora vakit ayırabildiğini anlattı.
Fabrikalarına mavi yakalı işe alımında, sektörleri fiziki güç gerektirdiğinden erkekleri aldıklarını ,ancak beyaz yakalılarda yeterliliği ve donanımı önemsediklerini belirtti.
İlk gün Southern California Üniversitesi'nden J. Ann Ticner, Leicester ve Washington üniversitelerinden konuşmacılar "Cinsiyet ve Pozitif Eylem :Buna ihtiyaç var mı?" konusunu tartıştılar.
"Türkiye’de Kadın İstihdamı Konuları ve Pozitif Eylem"i Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Yıldız Ecevit, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan (TİSK) Fatma Başterzi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (DİSK) Perihan Sarı, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (Hak-İş) Şahin Serim ve AKP milletvekili Nükhet Hotar konuştular.
Araştırma panellerinde "Cinsiyet ve Yetkilendirme,Cinsiyet ve Siyasal temsil,Türk Ordusunda Kadınlara yer Var mı?", "Kamusal ve Özel Alanda Toplumsal Cinsiyetler, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Hareketleri ,Türkiye’de Basında Pozitif Eyleme Verilen Yer" , "Gaspla Mücadele", "Kadınları Çin’in Yeni Kuşatma Hareketinde Yetkilendirme" konuları konuşuldu.
Son olarak Sivil Toplum ve Yerel Yönetim Çalıştayında Türk Kadınlar Konseyinden Nilüfer Günay, İzmir Kadın Kuruluşları Birliğinden Başkan Engin Demir, Yıldız Belger ,Sema Övgün Azerbaycan’dan Bahar Salimova, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezinden Pelin Erda İzmir’deki sivil toplum hareketini anlattılar.
Üçüncü gün Amerika, Nijerya,Pakistan, Avustralya,Hindistan, Hayderabad, Azerbaycan’dan gelen yabancı konuklarla diğer Türk üniversitelerinden gelen akademisyenler için düzenlenen Efes gezisiyle 2. Uluslar arası Kadın Çalışmaları Konferansı sona erdi.
Konuların kapsamlı vaktin yetersiz olması izleyenlerin bir panelden diğerine koşturmalarına neden olurken katılım genişti.
Konferansın sonuç bildirgesiyse önümüzdeki günlerde yayınlanacak. (LŞ/EZÖ)