Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı 14 Nisan 1990'da kuruldu. 10 yıl önce 100 kitapla başlayan kütüphane bugün 9 bin 500 kitabın ve 232 süreli yayının olduğu bir kitaplığa sahip.
Kadın Eserleri Kütüphanesinin 18 yılda aldığı yol bu kadar değil. Kütüphanede kadınların yazdığı ya da kadınlar için yazılan yayınlar dışında gazete, kupür arşivi, 5 bini aşkın Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca makale de mevcut.
Kütüphanenin amacı kadınların geçmişini iyi tanımak, toplanan bilgileri kadın araştırmacılara derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamak.
Geleceğin araştırmacı kadınları da yararlanıyor
Ayşenur Erol ile Sezen İleri'ye de kütüphanede rastlıyoruz. Erol ve İleri Şişli lisesi öğrencileri, sosyoloji dersi için dönem ödevlerini yapmak için buraya gelmişler. Merakla konularını soruyoruz. Erol'un konusu boşanma, konu hakkında gazeteleri taramaya başlamış bile, İleri de derste yeni tanıştığı bir konu üzerine çalışacak: aile içi şiddet. Yani kütüphane amacına ulaşmakta başarılı...
ABD, Norveç, Hollanda, Britanya, Danimarka, Fransa, İtalya, Hindistan, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan sonra dünyanın 12. kadın kütüphanesi olan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı bu özelliğin dışında özel koleksiyonlara da sahip. Örneğin Şirin Tekeli, Neval Sevindik, Jale Baysal, Cahit Uçuk'un da aralarında olduğu 44 kişinin özel çalışmalarını izin alarak kütüphanede görmek mümkün.
Kütüphanenin kurucu üyeleri Doç. Dr. Füsun Akatlı, Prof. Dr. Baysal, Aslı Davaz, Doç Dr. Tekeli, Füsun Yaraş, başkanı Prof. Dr. Zehra Toska.
Daha önce Kadınların Belleği, Eski Harfli Türkçe Kadın Dergileri Bibliyografyası, Kadın Hareketinin Kurumsallaşması ve Aşk-ı Vatan, Hanımlar Aleminden Roza'ya, Türkiye'de Kadın Konulu Belgelerin Ulusal Bibliyografyası kitaplarının yanı sıra vakıf her yıl temalı ajanda yayınlıyor. 2008'in teması İstanbul Temaşa Hayatında Kadınlar.
Kadın Eserleri Kütüphanesinin gelecek projeleriyse şöyle:
Vakfın 20. yılı kutlamaları çerçevesinde sempozyum, sergi. 20. yıl yararına müzayede, Osmanlı dönemi dergilerinin Latin harflerine çevrilmesi, basılması. Avrupa kadın konulu kitap, tez, makale, süreli yayın, nadir eser vb. eserlerin Türkiye adaptasyonu çerçevesinde toplanması. Kadın konulu konferansların sürdürülmesi.
Kadın Eserleri Kütüphanesi herkese açık. Varlığını üye bağışları, kartpostal, yayın, ajanda dağıtımından elde edilen gelirle sürdüren kütüphanenin bağışlar için Türkiye Vakıflar Bankası Etiler şubesi 200 91 97 numaralı banka hesabını kullanıyor. Aidat ödenerek kütüphaneye üye olunabiliyor. Parasal desteğin yanı sıra kadın konulu ya da kadınlar hakkında veriler, çalışmalar, eserler de kütüphaneye destek olmak mümkün.
Kadın Eserleri Kütüphanesi, vapur iskelesinin karşısında, Fener'de, tarihi binada hizmet veriyor. Ayrıntılı bilgi için telefon numarası 0212 534 95 50 ya da web adresi kadıneserleri.org (EZÖ/GG)